E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20266
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Piemērojot nodokļa atbrīvojumu, tiek vērtēti darījuma apstākļi un ekonomiskā būtība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūnijā, 2020
Oskars

Labdien! 2011. gadā savai mātei uzdāvināju dzīvokli, un šis darījums tika nostiprināts zemesgrāmatā. Šobrīd vēlos šo dzīvokli no mātes nopirkt, jo esmu guvis ar nodokli apliekamu kapitāla pieaugumu, kas gada laikā jāiegulda līdzvērtīgā nekustamajā īpašumā (jo es pārdevu savu dzīvokli). Vai varu veikt šādu darījumu? Vai VID varētu šo darījumu apstrīdēt, jo pērku īpašumu, ko savulaik pats uzdāvināju? Paldies!

A
atbild:
09. jūnijā, 2020
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ar nodokli netiek aplikts ienākums no vienīgā nekustamā īpašuma pārdošanas, ja šis ienākums no jauna pilnā apmērā tiek ieguldīts citā funkcionāli līdzīgā nekustamā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc vienīgā nekustamā īpašuma pārdošanas. [1]

Ja persona ir pārdevusi savu vienīgo dzīvokli (dzīvesvietu), tad atbrīvojums no nodokļa ir piemērojams, ja 12 mēnešu laikā tā vietā tiek iegādāts cits īpašums, kuru persona izmantos kā savu dzīvesvietu. Vēršam uzmanību, ka Valsts ieņēmumu dienests katrā konkrētajā gadījumā vērtē ne tikai noslēgtā darījuma juridisko formu, bet arī veiktā darījuma faktiskos apstākļus (piemēram, vai darījums notiek starp saistītām personām) un tā ekonomisko būtību, kas ir noteicošā nodokļu piemērošanas nolūkiem.

Līdz ar to atbrīvojums no nodokļa būs piemērojams tad, ja darījums par savulaik mātei uzdāvinātā dzīvokļa atpirkšanu arī pēc savas ekonomiskās būtības tiek veikts, lai mainītu dzīvesvietu.

 [1] Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 34.2 punkts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas