E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31232
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu samaksa tiesvedības laikā

J
jautā:
13. decembrī, 2023
Viktorija

Labdien! Notiek tiesāšanās ar bērna tēvu par uzturlīdzekļu piedziņu. DNS testu uztaisījām un gaidām nākamo tiesu, kurā iesniegsim prasību par lielāku uzturlīdzekļu summu. Tiesas lēmuma par bērnam maksājamajām uzturlīdzekļu summām vēl nebija, kad pēkšņi bērna tēvs pārskaitīja minimālo summu 155 eiro apmērā par pēdējiem četriem mēnešiem. Kā tas var ietekmēt turpmāko tiesvedības procesu? Vai labāk samaksāto uzturlīdzekļu naudu pagaidām neaiztikt? Tiesvedības process ilgst apmēram 2,5–3 mēnešus. Vēlamo uzturlīdzekļu summu plānojām iesniegt nākamajā tiesas sēdē. Šobrīd tiek noformēti visi apliecinājumi (čeki) par izdevumiem.

A
atbild:
12. janvārī, 2024

Civillikuma 179. pantā ir noteikts, ka vecākam ir pienākums uzturēt bērnu, līdz viņš pats spēj sevi apgādāt. Tas nozīmē, ka bērna tēva pārskaitītie uzturlīdzekļi par pēdējiem četriem mēnešiem ir izmantojami bērna uzturēšanai, jo tēvs ir izpildījis savu vecāka pienākumu par iepriekšējo laika periodu.

Tiesvedības procesā, kad tiks pieņemts lēmums par uzturlīdzekļu piedziņu, bērna tēva samaksātā naudas summa tiks atskaitīta no kopējās uzturlīdzekļu parāda summas. Jānorāda, ka uzturlīdzekļu piedziņa tiek noteikta no dienas, kad prasītājs iniciēja tiesvedības procesu, tas ir, kad tika iesniegts prasības pieteikums un tiesa to pieņēma.

2023. gadā minimālā darba alga valstī tika noteikta 620 eiro apmērā, savukārt minimālo uzturlīdzekļu apmērs veidoja 155 eiro (bērnam līdz septiņu gadu vecumam). Sākot ar 2024. gada 1. janvāri, minimālā darba alga ir noteikta 700 eiro apmērā. Tas nozīmē, ka minimālais uzturlīdzekļu apmērs veido 175 eiro (bērnam līdz septiņu gadu vecumam).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas