E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20227
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Kad jāverificē jauns ūdens skaitītājs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2020
Zane

Labdien! Man īsti nav skaidrs, vai jaunam ūdens skaitītājam arī nepieciešams veikt verifikāciju. Iegādājoties skaitītāju, prasīju arī verifikācijas sertifikātu, bet uzņēmums man atbildēja, ka ražotāja pārbaude skaitās kā sākotnējā verifikācija un nākamā verifikācija jāveic pēc garantijas termiņa beigām. Meklēju informāciju Ministru kabineta noteikumos, bet neatradu tam apstiprinājumu. Man īsti uzticību nevieš tās pārbaudes atzīmes: uz skaitītāja pases pretī atzīmei “Pārbaudīja” ievilkts ķeksītis (bez vārda, uzvārda, zīmoga un datuma), un uz skaitītāja nav nekādas uzlīmes.

A
atbild:
05. jūnijā, 2020

Jaunu ūdens skaitītāju atbilstību (verifikāciju) nodrošina tā ražotājs.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2016. gada 12. aprīļa noteikumu Nr. 212 “Mērīšanas līdzekļu metroloģiskās prasības un to metroloģiskās kontroles kārtība” 12. punktu, “ja ar atbilstības novērtēšanas procedūru ir pierādīts, ka mērīšanas līdzeklis atbilst būtiskajām prasībām, ražotājs sagatavo atbilstības deklarāciju un marķē mērīšanas līdzekli ar CE atbilstības marķējumu un metroloģisko papildmarķējumu”.

Tādējādi jaunam ūdens patēriņa uzskaites skaitītājam ir jābūt marķētam ar CE marķējumu. Ar apzīmējumu M-XX tiek apzīmēts verifikācijas gads (XX ir pirmreizējās verifikācijas gads). Piemēram, CE M19 norāda, ka verifikācija ir veikta 2019. gadā.

Ministru kabineta 2006. gada 5. decembra noteikumu Nr. 981 “Noteikumi par mērīšanas līdzekļu atkārtoto verificēšanu, verificēšanas sertifikātiem un verificēšanas atzīmēm” 6. punkts noteic, ka “verificētie mērīšanas līdzekļi atbilst apstiprinātajam tipam (mērīšanas līdzekļa tips, kura atbilstību prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos par metroloģisko kontroli, apliecina pirms ievietošanas tirgū izsniegts tipa apstiprinājuma sertifikāts) vai pamatprasībām (ja normatīvie akti par mērīšanas līdzekļu atbilstības novērtēšanu neparedz tipa apstiprinājumu), ir marķēti normatīvajos aktos par metroloģisko kontroli noteiktajā kārtībā un atbilst šo noteikumu 3. pielikumā minētajai precizitātei”.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2007. gada 9. janvāra noteikumu Nr. 40 “Noteikumi par valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu sarakstu” 2. pielikuma 4.4. un  4.4.1 punktu mehāniskajiem ūdens patēriņa skaitītājiem atkārtotā verifikācija veicama pēc 4 gadiem, bet elektromagnētiskajiem un ultraskaņas ūdens patēriņa skaitītājiem tā jāveic ik pēc 6 gadiem.

Ja jums rodas šaubas par attiecīgā mērinstrumenta atbilstību normatīvo aktu prasībām, jūs varat vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centra bīstamo iekārtu un metroloģiskās uzraudzības daļā, kas sniegs apstiprinājumu par jūsu izvēlētā ūdens skaitītāja atbilstību.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas