E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20202
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Piemaksas valsts pārvaldē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2020
Jānis

Darba devējs (valsts iestāde) ir noteicis divu veidu piemaksas (5% un 30%) par papildus darbu veikšanu, aizvietojot prombūtnē esošu darbinieku.
5% piemaksa tiek noteikta par aizvietošanu, ja darbinieks atrodas:
1) komandējumā;
2) ikgadējā, mācību vai papildu atvaļinājumā;
3) slimo.
Savukārt 30% piemaksa tiek noteikta, ja:
1) tiek pildīti vakanta amata pienākumi;
2) darbinieks atstādināts no pienākumu pildīšanas;
3) darbinieks atrodas grūtniecības, dzemdību, bērna kopšanas atvaļinājumā;
4) darbinieks atrodas bezalgas atvaļinājumā.
Veicamo papildu pienākumu apjoms nemainās, vienalga, vai darbinieks slimo, atrodas ikgadējā atvaļinājumā, bezalgas atvaļinājumā vai bērna kopšanas atvaļinājumā. Kāpēc par slima darbinieka aizvietošanu ir 5% piemaksa, bet, ja tas pats darbinieks atrodas bezalgas atvaļinājumā, tad 30% piemaksa?
Vai šāds piemaksas apmēra sadalījums ir tiesisks (jo netiek ievērots vienlīdzības princips)?
Ja darbinieks vienlaikus aizvieto saslimušu darbinieku un darbinieku, kas atrodas ikgadējā atvaļinājumā, vai šādā gadījumā drīkst maksāt 10% piemaksu (5% + 5%)?
Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 14. panta 2. daļā ir noteikts: “Ja amatpersonai (darbiniekam) ir noteiktas vairākas šā panta pirmajā daļā minētās piemaksas, to kopsumma nedrīkst pārsniegt 30% no mēnešalgas.”

A
atbild:
28. maijā, 2020
Valsts kanceleja
Artis Ozoliņš, Komunikācijas departamenta vadītājas vietnieks

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma (turpmāk – Atlīdzības likums) 14. panta pirmā daļa nosaka tiesības amatpersonai (darbiniekam) saņemt piemaksu ne vairāk kā 30% apmērā no tai noteiktās mēnešalgas, ja papildus saviem tiešajiem amata (darba, dienesta) pienākumiem aizvieto prombūtnē esošu amatpersonu (darbinieku), pilda vakanta amata (dienesta, darba) pienākumus vai papildus amata aprakstā noteiktajiem pienākumiem pilda vēl citus pienākumus.

Savukārt šī panta otrā daļa nosaka ierobežojumu gadījumam, ja amatpersonai (darbiniekam) ir noteiktas vairākas šā panta pirmajā daļā minētās piemaksas, tad to kopsumma attiecīgi nedrīkst pārsniegt 30% no amatpersonas (darbinieka) mēnešalgas. Ņemot vērā, ka likumdevējs Atlīdzības likumā ir noteicis tikai piemaksas maksimālo apmēru, darba devējam, rīkojoties sev pieejamo finanšu resursu ietvaros, iestādes iekšējā normatīvajā aktā ir jānosaka kritēriji, kā arī konkrēts apmērs šo piemaksu piešķiršanai. 

Jūsu darba devēja izstrādātie kritēriji piemaksas noteikšanai nav pretrunā Atlīdzības likumā noteiktajam regulējumam. Atbildot uz jautājumu par iespēju darbiniekam vienlaikus saņemt divas piemaksas – katru 5 % apmērā no mēnešalgas par slimojoša darbinieka un atvaļinājumā aizgājuša darbinieka aizvietošanu –, atzīmējam, ka likums pieļauj iespēju noteikt divas vai pat vairākas piemaksas par papildu pienākumu veikšanu, nepārsniedzot likumā noteikto piemaksu kopsummu: 30% no mēnešalgas. Vienlaikus vēršam uzmanību, ka veiktajiem papildu pienākumiem ir jābūt pierādāmiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 4 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas