E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20156
Lasīšanai: 3 minūtes
1
8
1
8

Kopīpašuma lietošanas kārtība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2020
Viktorija

Labdien! Dzīvoju vienstāvu mājā ar 3 dzīvokļiem (1 ir mūsu, 2 kaimiņa) un divām atsevišķām ieejām: viena ir mūsu mājas galā, otra viņu. Mūsu mājas pusē ir izpirkts un iežogots privātīpašums (privatizēta zeme), ir arī koplietošanas zemes ar mūsu 816/1860 domājamām daļām. Uz koplietošanas zemes atrodas mūsu dzīvokļa elektrosadales kaste un ūdens komunikācijas, bet kaimiņš nelabprāt laiž uz šīs kopīpašuma zemes, par kuru mēs maksājam nodokli jau teju 25 gadus. Pamato ar to, ka viņa īpašumā ir 2 no 3 dzīvokļiem, viņš ir vairākumā un mums nekas nepienākas. Kopīpašuma lietošanas kārtības noteikumus noraida un nevēlas vienoties, ir lūdzis uzrādīt juridiskus dokumentus ar pamatojumu, kāpēc viņam būtu jālaiž kopīpašuma zemē (zemesgrāmatā visi vajadzīgie ieraksti ir). Kādi dokumenti man viņam ir jāuzrāda, lai atrisinātu šo lietu? Kaimiņš visu zemi ir apstādījis, sacēlis šķūņus utt., kā arī iežogojis pieeju koplietošanas zemei (ar mums nav saskaņots). Kā likumiski pareizi rīkoties? Zvanīt pašvaldības policijai, ja netiekam uz šīs koplietošanas zemes? Kā rast kompromisu? Paldies!

A
atbild:
25. maijā, 2020

Saskaņā ar Civillikuma trešās daļas “Lietu tiesības” 1067. pantu īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts vienīgi tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesība. Tādējādi vienīgais dokuments, kas Jums būtu jāuzrāda otram kopīpašniekam, ir zemesgrāmatas nodalījuma noraksts, kurā ir nostiprinātas Jūsu īpašumtiesības uz domājamām daļām.

Kopīpašnieki ir tiesīgi vienoties par kopīpašuma lietošanas kārtību, noslēdzot attiecīgu līgumu.

Tā kā Jūs jautājumā norādāt, ka dzīvojat daudzdzīvokļu mājā, īpašnieku savstarpējās attiecības (arī lēmumi) pieņemami, pamatojoties uz Dzīvokļa īpašuma likumu. Minētā likuma 17. panta 2. daļa nosaka: ja vienam dzīvokļu īpašniekam pieder vairāk nekā puse dzīvojamās mājas dzīvokļu, balsojot viņam ir 50% balsu no visām dzīvokļu īpašnieku balsīm. Tādējādi nekādu “priekšrocību” lēmumu pieņemšanā otrs dzīvokļu īpašnieks nebauda.

Līdz ar to, ja Jums tiek liegta pieeja pie koplietošanas komunikācijām (elektrosadales ietaises un ūdensvada komunikācijām), Jums ir tiesības vērsties attiecīgās pašvaldības teritorijas pašvaldības policijā.

Jums kā kopīpašniekam ir tiesības vērsties būvvaldē ar iesniegumu par patvaļīgu būvniecību (no otras kopīpašnieka puses) un iesniegumā lūgt novērst patvaļīgās būvniecības radītās sekas (nojaukt žogus un citas būves).

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas