E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20154
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: E-vide
4
4

Laulības šķiršana attālināti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2020
Inga

Labdien! Ar vīru nedzīvoju kopā jau 20 gadus, bet juridiski skaitāmies kā precēts pāris. Abi atrodamies Lielbritānijā, nav iespējas tikt uz Latviju. Kāda iespēja ir šķirt laulību, ja abi esam ārpus Latvijas?

A
atbild:
19. maijā, 2020

Labdien! Ja Jums nav iespējas abiem atbraukt uz Latviju un noformēt laulības šķiršanu klātienē, tad to iespējams izdarīt attālināti.

Laulības šķiršana attālināti notiek pie zvērināta notāra. Civillikuma 70. panta trešā daļa nosaka: “Notārs laulību šķir, pamatojoties uz abu laulāto iesniegumu par laulības šķiršanu, kas sastādīts Notariāta likumā noteiktajā kārtībā.”

Notariāta likuma 325. pants paredz: “Zvērināts notārs šķir laulību, ja laulātie par to ir vienojušies un ja:

1) laulātajiem nav kopīga nepilngadīga bērna un kopīgas mantas;

2) laulātajiem ir kopīgs nepilngadīgs bērns vai kopīga manta un laulātie ir noslēguši rakstveida vienošanos par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali.”.

Lai laulības šķiršana attālināti būtu iespējama, Jums abiem nepieciešams elektroniski drošs paraksts, labs interneta pieslēgums, mikrofons un kamera.  

Ja Latvija nav uzskatāma par Jūsu pastāvīgo dzīvesvietu, laulības šķiršana pie zvērināta notāra ir iespējama tikai tad, ja abi laulātie ir Latvijas pilsoņi.

Vairāk par laulības šķiršanu attālināti pie zvērināta notāra Jūs varat izlasīt rakstā, kas ir pieejams šeit.

Ja Jums abiem nav elektroniski droša paraksta, otra iespēja ir prasības pieteikuma iesniegšanā tiesā. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 234. pantu prasības pieteikumu var iesniegt tiesā pēc savas deklarētās dzīvesvietas Latvijā, bet, ja tādas nav, pēc savas dzīvesvietas adreses Latvijā, ja atbildētājam nav deklarētās dzīvesvietas un viņa dzīvesvietas adrese nav zināma vai viņš dzīvo ārzemēs.

Tiesai ir jāpamato, kāpēc laulības šķiršana nebija iespējama ārpustiesas kārtībā, tas ir, pie zvērināta notāra.

Par prasības pieteikumu par laulības šķiršanu ir maksājama valsts nodeva 145 EUR apmērā. Papildus prasības pieteikumam Jums arī ir jāpievieno laulības apliecības oriģināls.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas