E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20124
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kā skaita 12 mēnešu deklarēšanās periodu kapitāla nodokļa atvieglojumam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2020
Anita

Vēlos pārdot māju ar zemi. 1. jūnijā būs gads, kopš esmu reģistrējusies šajā adresē. Līdz ar to nebūs jāmaksā 20% nodoklis, pārdodot īpašumu. Vai, 2. jūnijā reģistrējot darījumu pie notāra, ir vajadzīga kāda izziņa par šo faktu? Vai VID datubāzē automātiski redzēs reģistrēšanās ilgumu šajā adresē? Vai tomēr jāpieprasa izziņa no pašvaldības? Vai jau 5. jūnijā drīkstu no šīs adreses izdeklarēties?

A
atbild:
22. maijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdodot nekustamo īpašumu, no gūtā ienākuma jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Likme ir 20%, un ar to apliek starpību, kāda veidojas, no īpašuma pārdošanas cenas atņemot iegādes vērtību.

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek aplikts ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas nodokļa maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese). Ņemot vērā minēto, lai ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas nebūtu apliekams ar nodokli, vienlaikus jābūt izpildītiem abiem nosacījumiem.

Administratīvā procesa likuma 42. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka procesuālais termiņš, kas aprēķināms gados, mēnešos vai dienās, sākas nākamajā dienā pēc datuma vai pēc notikuma, kurš nosaka tā sākumu.

Ja deklarējāt dzīvesvietu nekustamajā īpašumā 2019. gada 1. jūnijā, tad 2020. gada 2. jūnijā aprit 12 mēneši, kurus ņem vērā, piemērojot nodokļa atbrīvojumu.

Dzīvesvietas deklarēšanas kritērijs ir jebkuri 12 mēneši noteiktajā 60 mēnešu periodā. Pašam cilvēkam jāpārliecinās, vai visi ieraksti ir atbilstoši.

Turklāt par nodokļa atbrīvojuma piemērošanu nekustamā īpašuma pārdošanas darījumā jebkurā individuālā situācijā ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. VID arī noskaidrosiet, kādus datus nodokļu administrācija iegūst pati – no publiskajām datubāzēm – un kāda informācija par darījumu būs nepieciešama no Jums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas