E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20078
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kādu nodokļu režīmu izvēlēties

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2020
Ivonna

Labdien! Vēlamies par uzkrājumiem nopirkt dažus dzīvokļus ar mērķi izīrēt tos un gūt ienākumus. Ar kādiem nodokļiem mums būtu jārēķinās? Vai obligāti jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējam, vai arī var maksāt tikai noteiktos 10% no ieņēmumiem? Paldies!

A
atbild:
22. maijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Arī nekustamo īpašumu izīrēšana ir bizness, un, pirms izvēlēties nodokļu režīmu, jānoskaidro, kāds konkrētajā situācijā būs izdevīgākais, cik daudz laika varat veltīt grāmatvedības kārtošanai, kādi varētu būt atskaitāmie izdevumi, kas samazina nodokļus, vai ir svarīga sociālā apdrošināšana. Šādai kalkulācijai ir nepieciešama nodokļu speciālista konsultācija. Informāciju par nodokļu konsultāciju pakalpojumu sniedzējiem var atrast internetā.

Nodokļu maksātājs var brīvi izvēlēties, vai reģistrēt Valsts ieņēmumu dienestā saimniecisko darbību un tad no nekustamo īpašumu izīrēšanas maksāt saimnieciskās darbības veicēja vispārējos nodokļus (iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) vai arī maksāt 10% iedzīvotāju ienākuma nodokli no ieņēmumiem: tad par šo izvēli ir jāpaziņo VID, bet šis nodokļu režīms ir definēts kā nereģistrēta saimnieciskā darbība.

Informāciju par nodokļu režīmiem varat iegūt Valsts ieņēmumu dienesta informatīvajā apkopojumā “Pirmie soļi nekustamā īpašuma izīrētājam”.

Informācija par nodokļiem, grāmatvedības kārtošanu, deklarēšanu un citiem jautājumiem ir atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnes sadaļā “Saimnieciskās darbības veicēji”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas