E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20069
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Vai uzturlīdzekļu maksātājam ir tiesības uz nodokļa atvieglojumu par bērnu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2020
G

Labdien! Kuram vecākam pienākas nodokļu atvieglojumi par apgādājamo, ja bērns dzīvo pie viena no vecākiem? Esmu dzirdējis, ka nodokļu atvieglojumi pienākas tam vecākam, kurš maksā alimentus. Vecākam, pie kura bērns dzīvo, nav nodibinātas atsevišķas aizgādības tiesības. Paldies!

A
atbild:
18. maijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta pirmās daļas 1. punkta a) apakšpunkts nosaka: par nepilngadīga bērna uzturēšanu nodokļa atvieglojumi ir paredzēti vienam apgādniekam.

Tā paša panta 3.1 un 3.2 daļā ir noteikti divi gadījumi, kad atvieglojumu piemēro konkrētam vecākam:

  • atvieglojumu par tāda nepilngadīga bērna uzturēšanu, par kuru tiek veikta uzturlīdzekļu izmaksa no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, piemēro tam nodokļa maksātājam, kuram fonda administrācija izmaksā uzturlīdzekļus par šo bērnu;
  • atvieglojumu par nepilngadīga bērna uzturēšanu piemēro tam nodokļa maksātājam, kuram uz vecāku vienošanās vai tiesas nolēmuma pamata ir nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.

Visos pārējos gadījumos atvieglojumu piemēro saskaņā ar vecāku vienošanos. Ja vecāki kopīgi īsteno aizgādību un savstarpēji nevar vienoties par to, kuram no viņiem pienākas atvieglojums par apgādībā esošu personu, atvieglojumu par apgādībā esošu bērnu piemēro tam nodokļu maksātājam – vecākam –, kurš norādīts bāriņtiesas lēmuma par vecāku domstarpību izšķiršanu rezolutīvajā daļā.

Saskaņā ar Civillikuma 178. panta otro daļu, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo.

Civillikuma 178. panta trešajā daļā noteikts, ka jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Vecāku domstarpības izšķir bāriņtiesa.

Tātad, ja ir strīds par to, kuram vecākam ir tiesības ierakstīt bērnu nodokļa grāmatiņā, vecākiem ir tiesības vērsties bāriņtiesā ar lūgumu pieņemt lēmumu, kuram vecākam piešķirt nodokļu atvieglojumus par apgādājamo.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas