E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20061
Lasīšanai: 3 minūtes
1
9
1
9

Laulības šķiršana un mantas sadale

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2020
Nelia Pletin

Labdien! Es esmu Ukrainas pilsone ar pastāvīgu uzturēšanās atļauju, mans vīrs ir Latvijas pilsonis. Mums ar vīru pieder zemes gabals (2400 m2) Liepājā, nopirkām kopā laulības laikā, bet zemesgrāmatā tas ir reģistrēts uz vīra vārda. Ja mēs šķiram laulību, vai es varu iegūt zemesgabalu sev mantojumā, kā daļu no kopmantojuma? Vai nav kādu šķēršļu, jo es neesmu Latvijas pilsone? Paldies!

A
atbild:
21. jūlijā, 2020
Signe Krūzkopa
LV portāls

Nepieciešams vērsties pie notāra vai advokāta pēc nopietnas konsultācijas. Laulību Latvijā var šķirt tikai tiesa vai notārs. Tiesa laulību šķir, ja ir saņemts viena vai abu laulāto pieteikums par laulības šķiršanu. Notārs laulību šķir tajos gadījumos, ja laulātie ir vienojušies par laulības šķiršanu un laulātajiem nav kopīga nepilngadīga bērna un kopīgas mantas vai laulātajiem ir kopīgs nepilngadīgs bērns vai kopīga manta un laulātie ir noslēguši rakstveida vienošanos par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali.

Laulības šķiršana īsti nav saistīta ar mantojumu (vai kompantojumu). Ja mantojuma vietā domāts “īpašums”, laulība pie notāra var tikt šķirta tikai tad, ja laulātie iepriekš rakstveidā ir vienojušies par kopīgas mantas sadali un šāda vienošanās ir pievienota iesniegumam par laulības šķiršanu.

Šķirot laulību tiesā, laulātie var vienoties par savstarpējās mantas sadali. Ja laulātie vienoties nevar, tad abu laulāto savstarpējie prasījumi par mantas sadali ir izšķirami tiesas ceļā, pamatojoties uz Civillikuma noteikumiem vai laulības līguma noteikumiem. Atbilstoši Civillikuma noteikumiem ir iespējami divi laulāto mantisko attiecību veidi – laulāto likumiskās un laulāto līgumiskās mantiskās attiecības –, kas attiecīgi nosaka mantas sadales kārtību laulības šķiršanas gadījumā.

Pastāvot laulāto likumisko mantisko attiecību formai, mantas sadales gadījumā katrs laulātais ir tiesīgs paturēt to mantu, kas viņam/viņai ir piederējusi pirms laulības, kā arī to atsevišķo mantu, ko katrs laulātais ir ieguvis laulības laikā. Savukārt manta, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā palīdzību, ir abu laulāto kopīgā manta. Par abu laulāto kopīgo mantu tiek pieņemts, ka tā pieder abiem laulātajiem kopīgās daļās, ja vien kāds no laulātajiem nepamato un nepierāda citādāku mantas dalījuma kārtību.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas