E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20030
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vadot auto psihotropo vielu ietekmē, nav iespējams noslepkavot netīšām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2020
Krišjānis

Labdien! Vēlos uzzināt, kāds sods (pēc Latvijas Republikas likumiem) draud, ja psihotropo vielu ietekmē izraisu autoavāriju un kāds (viena persona vai pat vairākas personas) manas vainas dēļ iet bojā. Šo jautāju tāpēc, ka sods par auto vadīšanu vielu ietekmē ir skaidrs, taču kas notiek, ja “netīšām” vēl tādējādi veicu slepkavību? Vai to vērtē kā negadījumu vai tomēr primāri kā slepkavību? Paldies!

A
atbild:
03. jūnijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Vadot auto psihotropo vielu ietekmē, nav iespējams, kā Jūs sakāt, “netīšām” noslepkavot cilvēku vai pat cilvēkus. Fakts, ka persona sēžas pie stūres neatļauto vielu ietekmē, liecina – persona apzināti pieļauj iespēju apdraudēt ne tikai savu, bet arī citu cilvēku veselību un dzīvību. Burtiski tulkojot, šāda rīcība ir tīšs noziedzīgs nodarījums.

Atbilstoši Krimināllikuma (KL) 262. panta ceturtajai daļai par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, un ja tās dēļ cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai tā izraisījusi cilvēka nāvi, paredzēts brīvības atņemšanas sods uz laiku no 3 līdz 10 gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz 10 gadiem.

Saskaņā ar KL 262. panta piekto daļu par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, un ja tā izraisījusi divu vai vairāku cilvēku nāvi, paredzēts brīvības atņemšanas sods uz laiku no 3 līdz 15 gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku no 5 līdz 10 gadiem.

Sevišķi smagi noziegumi tīši nodarījumi, par kuriem KL paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par 8 gadiem, vai mūža ieslodzījums. Līdz ar to abi iepriekšminētie noziegumi ir sevišķi smagi noziegumi, jo maksimālais brīvības atņemšanas laiks ir ilgāks par 8 gadiem (vienā gadījumā tie ir 10 gadi, otrā – 15 gadi).

“Darbības, ar kurām pārkāpti ceļu satiksmes noteikumi vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumi, ir tīša personas vaina attiecībā pret cilvēka nāvi, un kaitējums veselībai var izpausties tikai neuzmanības formā, taču kopumā noziedzīgais nodarījums atzīstams par izdarītu ar nodomu (tīši).”[1]

[1] Krastiņš, U., Liholaja, V., Hamkova, D. Krimināllikuma komentāri: trešā daļa (XVIIIXXV nodaļa), otrais papildinātais izdevums. Rīga, Tiesu namu aģentūra, 2019, 445. lpp.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas