E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20015
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Kā pārtraukt mikrouzņēmuma darbību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2020
Uldis

Labdien! Esmu mikrouzņēmējs, kas beidzis attiecības ar darba devēju. Kā man pārtraukt sava mikrouzņēmuma darbību?

A
atbild:
11. maijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

No Jūsu izklāsta nav saprotama situācija. Vai Jūs bijāt darba ņēmējs mikrouzņēmumā un ar šo darba devēju pārtraucāt darba tiesiskās attiecības, vai arī Jūs strādājāt uzņēmumā, kas maksā vispārējos nodokļus, bet paralēli esat arī mikrouzņēmuma īpašnieks, kam ir sava saimnieciskā darbība paralēli algas darbam.

Ja darbinieks pārtrauc darba tiesiskās attiecības ar mikrouzņēmumu, darba devēja pienākums ir ne vēlāk kā triju darbdienu laikā iesniegt ziņas Valsts ieņēmumu dienestā par darba ņēmēju, kurš zaudējis darba ņēmēja statusu.

Savukārt mikrouzņēmumu nodokļa statusa maiņas iespēja ir atkarīga no tā uzņēmējdarbības formas. Atteikties no mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa iespējams ar nākamā gada 1. janvāri, iesniedzot iesniegumu Valsts ieņēmumu dienestā līdz pirmstaksācijas gada 15. decembrim.

Savukārt, ja fiziskā persona, saimnieciskās darbības veicēja, ir izvēlējusies mikrouzņēmumu nodokļa režīmu, tad tā, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam iesniegumu par saimnieciskās darbības izbeigšanu, zaudē mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu ar dienu, kad ir izslēgta no saimnieciskās darbības veicēju reģistra, nevis ar nākamā gada 1. janvāri.

Ja ir jautājumi par mikrouzņēmuma darbību un ar to saistītā statusa pārtraukšanu, jāsazinās ar Valsts ieņēmumu dienestu, izmantojot VID EDS saziņas funkciju “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas