E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19952
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Kas jāņem vērā, pārfasējot cita ražotāja krāsas un līmi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. aprīlī, 2020
Olga

Labdien! Esmu pirmsskolas un sākumskolas skolotājs, kā pašnodarbinātā persona vadu pulciņu bērniem. Man ir licencēta programma. Uz savas programmas pamata vēlos veidot komplektus radošai bērnu darbībai un pārdot tos. Lūdzu sniegt man informāciju vai avotus, kur to meklēt: kādā veidā varu izmantot krāsas un līmes savos komplektos (vai jāslēdz kāds līgums ar krāsu ražotāju, vai drīkst krāsas liet savā burciņā bez atsauces uz ražotāju)? Kā reģistrēt sevi VID?

A
atbild:
13. maijā, 2020
Veselības inspekcija
Maija Rumpētere, Produktu drošuma un tirgus uzraudzības nodaļas vadītāja

Veselības inspekcija norāda: pārfasējot cita ražotāja tirgū laistu ķīmisko maisījumu, jūsu kā komersanta atbildības līmenis ir augstāks nekā izplatītāja atbildības līmenis par produktu, ko tas tikai nopērk, uzglabā un pārdod tālāk trešajām personām. Ja plānojat pārfasēt cita komersanta tirgū laistu ķīmisko maisījumu un to tirgot ar savu vārdu vai preču zīmi, jums jānodrošina ķīmiskajam maisījumam atbilstošs iepakojums un marķējums valsts valodā, kā arī jānodrošina drošības datu lapa valsts valodā.

Tikai tādā gadījumā, ja vienojaties ar ražotāju par atbildību, maisījumu pārfasējot, un saņemat ražotāja rakstveida piekrišanu, varat pārfasējot norādīt to kā ražotāju un savu uzņēmumu kā fasētāju. Attiecīgi ir jāpapildina arī drošības datu lapa, tajā norādot arī informāciju par savu uzņēmumu.

Vispirms rūpīgi jāiepazīstas ar attiecīgā maisījuma (līmes, krāsas) oriģinālo marķējumu un jānoskaidro, vai tas ir klasificēts kā bīstams atbilstoši regulai Nr.1272/2008 par vielu un maisījumu klasificēšanu, marķēšanu un iepakošanu. Maisījuma ražotājs ir atbildīgs par to, ka maisījuma klasifikācija ir veikta un iepakojums un marķējums ir nodrošināts atbilstoši klasifikācijai.

Ja maisījums klasificēts kā bīstams, tā marķējumā būs norādīti attiecīgie brīdinājumi:

  • bīstamības piktogramma – piemēram, izsaukuma zīme sarkanā rombveida rāmī;
  • signālvārds (piemēram, signālvārds “Uzmanību”);
  • bīstamības apzīmējumi (piemēram, “H315 Kairina ādu”);
  • drošības prasību apzīmējumi.

Marķējumā var būt norādīta arī papildu informācija, piemēram, informācija, ka maisījums satur kādu sensibilizējošu vielu, kas var izraisīt alerģisku reakciju.

Maisījuma bīstamība ir atkarīga no tā sastāvdaļām un to koncentrācijas. Krāsas, kas paredzētas bērniem zīmēšanai, parasti ir uz ūdens bāzes un nav bīstamas.

Jums ir jāpieprasa piegādātājam drošības datu lapa par attiecīgo līmi un krāsām, kurā būs norādīts, vai maisījums ir klasificēts kā bīstams un kādas bīstamas vielas tas satur, kā arī kāda informācija ir jānorāda marķējumā.

Piegādātājam ir pienākums nodrošināt saņēmēju ar drošības datu lapu, pamatojoties uz regulas Nr.1907/2006, kas attiecas uz ķimikāliju reģistrēšanu, vērtēšanu, licencēšanu un ierobežošanu (turpmāk – REACH regula), 31. pantu. Ja maisījumam drošības datu lapa nav paredzēta, tad piegādātājam ir pienākums nodrošināt saņēmēju ar informāciju par vielām un vielām maisījumos, pamatojoties uz REACH regulas 32. pantu.

Normatīvie akti pieejami inspekcijas mājaslapā šeit.

Ja Jums rodas kādi jautājumi, lūdzam zvanīt Veselības inspekcijas Produktu kontroles nodaļai pa tālruni 67507991 vai rakstīt elektroniski uz e-pasta adresi pkn@vi.gov.lv.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē: ja saimnieciskā darbība ir jau reģistrēta VID, lai vadītu pulciņu bērniem, nepieciešams paziņot VID par papildu saimnieciskās darbības veidu, lai uz šīs reģistrācijas pamata veiktu arī paša komplektēto preču tirdzniecību.

Lai papildinātu saimnieciskās darbības veidu, EDS iesniedz dokumentu “Paziņojums par nodokļu maksātāja pamatdarbības veidu”, izvēloties darbības veida kodu atbilstoši NACE2 klasifikatoram.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas