E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19804
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Parādu piedziņas kompānijai ir jāsniedz informācija parādniekam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2020
Jānis

Labvakar! Man ir šāda situācija: 2016. gadā paņēmu kredītu (700 eiro), negaidīti mainījās mana finansiālā situācija un neizdevās kredītu atmaksāt. Kredīts tika cedēts un nonāca parādu piedziņas kompānijā “Julianus Inkasso”, kura pašlaik no manis piedzen 1582 eiro. Vai es varu pieprasīt no viņiem cesijas līgumu, lai pārliecinātos par to, vai viņi drīkst piedzīt no manis šādu summu? Vai viņiem ir tiesības atteikties sniegt šādu informāciju? Kad sazinājos ar kompāniju, kurā tika ņemts kredīts, tā bija pretimnākoša un piekrita sniegt šo informāciju. No pašas kredītiestādes pieprasīju cesijas līgumu, lai gadījumā, ja parādu piedziņas kompānija atteiktos to sūtīt, es varētu pārliecināties, vai nav viltoti dokumenti, jo, cik man zināms, dokumenti, kas ir veidoti un apstiprināti elektroniski, ir spēkā bez paraksta, tātad tos ir vieglāk viltot.

A
atbild:
16. aprīlī, 2020

Parādu ārpustiesas atgūšanas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums, kura 7. panta 1. daļā ir noteikts informācijas daudzums kas jāsniedz parādniekam, uzsākot parādu piedziņas procesu, tai skaitā:

3) uz kāda tiesiska pamata parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs ieguvis tiesības atgūt parādu – darījuma veids un darījuma noslēgšanas datums;

4) kreditora prasījuma rašanās tiesiskais pamats – kreditora un parādnieka noslēgtā darījuma veids, darījuma noslēgšanas datums un darījuma priekšmets;

5) parāda apmērs, arī pamatparāda apmērs, procenti par naudas summas vai citu atvietojamu lietu lietošanas atvēlējumu, pielīgtie vai likumiskie procenti un līgumsoda apmērs;

6) parāda atgūšanas izdevumi (ja tādi ir);

7) parāda atmaksas kārtība un termiņš.

Tādējādi, neskatoties uz cesijas līgumu, parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējam ir pienākums Jums sniegt visu informāciju par parāda apmēru un tā rašanās pamatu.

Tajā pašā laikā vēršam Jūsu uzmanību, ka saskaņā ar Civillikuma 1807. pantu parādnieka stāvoklis ar cesiju nedrīkst pasliktināties.

Ņemot vērā minēto, Jums saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 24. panta 1. daļu ir tiesības saņemt konsultāciju vai vērsties ar motivētu sūdzību Patērētāju tiesību aizsardzības centrā, ja saskatāt savu tiesību aizskārumu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas