E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19742
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Par koku zaru apzāģēšanu daudzdzīvokļu mājas pagalmā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2020
Inese

Labdien! Koplietošanas mājas pagalms Rīgas centrā, aug divi lieli koki. Kaimiņienei pirmajā stāvā tumšs dzīvoklis. Vai ir iespējams pašiem apgriezt zarus? Vai arī jāsauc arborists? Paldies par atbildi!

A
atbild:
21. aprīlī, 2020
Olga Lauva
juriste

Rīgas administratīvajā teritorijā koku zaru apzāģēšanas kārtību nosaka Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 204 “Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības saistošie noteikumi” (turpmāk – noteikumi).

Būtiski ir atcerēties, ka visi apstādījumi Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā uz valsts, pašvaldības un privātīpašumā esošās zemes ir aizsargājami pilsētas apstādījumi. Visiem kokiem pilsētā ir sabiedriska vērtība. Atbilstoši noteikumu 3. punktam apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību Rīgas pilsētā pārrauga Rīgas pilsētas būvvalde un par apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību ir atbildīgs zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

Atbilstoši noteikumu 5. punkta zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir pienākums veikt vairākus pasākumus, lai nodrošinātu koku saglabāšanu un aizsardzību, piemēram, neveikt un novērst darbības, kas var kaitēt koku augšanai, saglabāšanai un aizsardzībai, nodrošināt nokaltušu koku, kuri pilnībā zaudējuši augtspēju, un bīstamu koku (koki ar vizuāli redzamiem bojājumiem – dabas apstākļu rezultātā iztrupējis (vairāk nekā 80%), aizlūzis, sašķelts, daļēji sasvēries ar aprautu vai paceltu sakņu sistēmu, pilnīgi izgāzies vai citādi bīstams koks) nociršanu.

Ja Rīgas centrā ir plānots apzāģēt koku zarus, tad atbilstoši noteikumu 5.5. punktam kopt, veikt koku vainagošanas saistītus darbus, samazināt koku lapotnes masu drīkst tikai profesionāla koku kopēja – arborista – uzraudzībā, ievērojot vispārējās dabas aizsardzības prasības.

Saskaņā ar noteikumu 6. punktu apstādījumos aizliegts: bojāt kokus (lauzt zarus, neprofesionāli apzāģēt vainagu, plēst mizu, veikt urbumus stumbrā, traumēt saknes, mehāniski vai ķīmiski bojāt vai citādā veidā ietekmēt koku), ja bojājumu dēļ koks daļēji vai pilnībā zaudē vai var zaudēt savu augtspēju. Vienlaikus jāievēro – veicot ar koka vainagošanu saistītus darbus, apstādījumos aizliegts samazināt koka lapotnes masu vairāk par 20%.

Ņemot vērā iepriekš minēto, par noteikumu neievērošanu var iestāties administratīvā atbildība. Piemēram, par noteikumu 5.5. apakšpunkta pārkāpšanu (neievērošanu) izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu: fiziskām personām – no 10 līdz 350 eiro, juridiskām personām – no 30 līdz 750 eiro. Personas saukšana pie administratīvās atbildības neatbrīvo viņu no pienākuma samaksāt zaudējumu atlīdzību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas