E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19643
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai pensijas vecumā saglabājas atvieglojumi par invaliditāti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2020
Ilona

Saņemu 1. grupas invaliditātes pensiju un kopšanas pabalstu. Ir arī dažādi atvieglojumi, kurus izmantoju. Pēc trijiem gadiem sasniegšu pensijas vecumu. Vai, saņemot vecuma pensiju, saglabāsies pašreizējās atlaides un kopšanas pabalsts?

A
atbild:
13. martā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atvieglojumi cilvēkiem ar invaliditāti noteikti kā īpašs atbalsts, un tie netiek ierobežoti, sasniedzot pensijas vecumu un saņemot vecuma pensiju. Invaliditātes pensiju izmaksā līdz vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanai. Kad cilvēks sasniedz valstī noteikto pensijas vecumu, viņam tiek piešķirta vecuma pensija.

Īpašas kopšanas pabalstu piešķir personai ar invaliditāti, ja Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) ir izsniegusi atzinumu par īpašās kopšanas nepieciešamību ļoti smagu funkcionēšanas ierobežojumu un papildu aprūpes nepieciešamības dēļ. Medicīniskās indikācijas īpašas kopšanas nepieciešamībai VDEĀVK ārsti nosaka, izvērtējot personas medicīnisko diagnozi un funkcionēšanas ierobežojuma pakāpi. Kopšanas pabalstu piešķir personai ar ļoti smagu invaliditāti, kurai nepieciešama nepārtraukta – 24 stundu – kopšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas