E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19593
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Kur sieviete ar bērniem var meklēt aizstāvību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2020
Eva

Labdien! Esmu nonākusi ļoti sarežģītā situācijā un nezinu, pie kā vērsties. Situācija ir tāda, ka patlaban es rūpējos par zīdaini, kurš nav pietiekami liels, lai apmeklētu bērnudārzu, līdz ar to darba attiecības es fiziski nespēju uzsākt. Tēvs atsakās no jebkādas atbildības un papildus spiež izvākties no viņa ģimenes, precīzāk sakot, brāļa dzīvokļa, kurā līdz šim mēs kopīgi dzīvojām. Pats tēvs atrodas bezdarbnieka statusā, bet strādā un saņem naudu uz rokas, kas viņam ir kā prioritāte tam, ka atteiksies no alimentu maksāšanas. Visu šo laiku, kamēr viņš saņem naudu, viņš maksā par mašīnu kredītu bankai, līdz ar to arī mašīnu viņš nedos lietot mums, kura būtu nepieciešama, lai nogādātu vecākos bērnus uz bērnudārzu. Es kā mamma saņemu bērnu naudu par diviem bērniem, par trešo naudu skaita uz tēva kontu, līdz ar to mani ienākumi ir tik niecīgi, ka ar bērnu naudu es sev un bērniem dzīvokli nespēšu pat noīrēt. Tēvs ne tikai atsakās no atbildības par bērniem rūpēties, bet arī izliek mūs uz ielas, nedodot nekādu iespēju uz normālu dzīvi. Pie kā vērsties, kādi likumi ir spēkā šajā gadījumā? Atbildība jāuzņemas arī tēvam, jūtos kā bez rokām. Vai man iet ar bērniem uz ielas, ja, rūpējoties par bērniem, nav iespējams strādāt? Kādi pienākumi ir tēvam? Viņš uzreiz paziņoja, ka nemaksās alimentus, jo it kā nestrādājot, oficiāli atrodoties bezdarbnieka statusā.

A
atbild:
01. aprīlī, 2020

Nezinot visus apstākļus un visu informāciju par tiem, nav iespējams ieteikt kādu vislabāko risinājumu, taču, cik saprotams, Jums ir svarīgi zināt, kur lai meklējat palīdzību. Valstīs ir vairākas institūcijas, kuru pienākums ir sekot līdzi bērnu un ģimenes tiesību ievērošanai. LV portāls Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai lūdza sniegt padomu, kā rīkoties sievietei ar bērniem, ja bērnu tēvs atsākas nodrošināt pienācīgu bērnu aprūpi un sniegt materiālo palīdzību savu bērnu mātei.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) sniegtais skaidrojums:

“Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 17. panta 2. punktu bāriņtiesa izskata iesniegumus un sūdzības, arī iesniegumus un sūdzības par vecāka, aizbildņa, aizgādņa vai audžuģimenes rīcību.

Savukārt saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 11. panta 2. punktu pašvaldības sociālā dienesta uzdevumi ir sniegt sociālos pakalpojumus vai organizēt to sniegšanu ģimenēm ar bērniem, kurās ir bērna attīstībai nelabvēlīgi apstākļi, audžuģimenēm, aizbildņiem, personām, kuras aprūpē kādu no ģimenes locekļiem, invalīdiem, pensijas vecuma personām, personām ar garīga rakstura traucējumiem un citām personu grupām, kurām tas nepieciešams.

Ņemot vērā iepriekšminēto un izvērtējot jautājumā sniegto informāciju, VBTAI nonāk pie secinājuma, ka sievietei pēc savas dzīvesvietas ir jāvēršas bāriņtiesā un sociālajā dienestā nelabvēlīgas situācijas risināšanai.

Papildus tam norādāms, ka saskaņā ar Civillikuma 177. pantu līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t. i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam).

Tādējādi sievietei ir iespēja vērsties tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, kā arī izmantot iespēju saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā administratīvā procesa ietvaros (bez tiesas sprieduma), tam no vecākiem vai aizbildnim, kura aprūpē atrodas bērns, uzreiz vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu.

Vienlaikus informējam, ka Iesniegumu likuma 2. panta trešajā un ceturtajā daļā noteikts, ka Iesniegumu likumu piemēro arī elektroniskā veidā saņemta iesnieguma izskatīšanai, ja tas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir parakstīts ar elektronisko parakstu, kā arī tad, ja iesniegumu iesniedz un personas identitāti pārbauda, izmantojot tiešsaistes formas, kuras pieejamas vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā (www.latvija.lv). Ja elektroniskā veidā saņemtais iesniegums nav noformēts atbilstoši šā panta trešajai daļai, iestādes vadītājs nosaka kārtību, kādā sniedzama atbilde uz iesniegumu.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas