E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19574
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vai drīkst izmantot citu autoru darbus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2020
L. Saule

Savai tālākizglītībai esmu iegādājusies kursus angļu valodā, kuri pieejami vietnē www.udemy.com. Šajā vietnē iespējams iegādāties simtiem tūkstošu kursu par visdažādākajām tēmām un kurā arī šos pašus manus iegādātos kursus ir iegādājušiem vēl desmitiem tūkstoši citu studentu. Šos kursus apgūt piedāvā (videoierakstu un dokumentu pielikumu veidā) pasniedzēji no Lielbritānijas. Vai es drīkstu, soli pa solim apgūstot šo kursu saturu un vienlaikus arī patstāvīgi meklējot internetā atbildes uz šajos kursos pieminētajiem, bet mazāk izskaidrotajiem aspektiem, publicēt savā mājaslapā – pa daļai un fragmentēti, droši vien arī citā secībā – kursu saturā un arī internetā apgūtos konkrētā temata jautājumus, necitējot vai nekopējot vārds vārdā viņu radīto saturu, bet gan apskatot un izsakot šos jautājumus saviem vārdiem un arī saviem vārdiem aprakstot šo jautājumu risinājumus? Vai es drīkstu tos publicēt savā mājaslapā latviski (un vēlāk, iespējams, arī angliski), ja ar šo mājaslapu es arī pelnu? Ja tomēr ne, kādi priekšnoteikumi man ir jāizpilda, lai es to varētu? Vai kursu autori nevar izvirzīt pret mani kādas pretenzijas? Kādos gadījumos viņi pretenzijas varētu izvirzīt?

A
atbild:
12. martā, 2020

Citu autoru darbu izmantošanas tiesiskos priekšnosacījumus Latvijā reglamentē Autortiesību likums. Lai veiktu jebkura darba (autoru darba) izmantošanu (arī komerciāliem mērķiem), sākumā Jums ir jāizanalizē “kursu” kā autoru darba izmantošanas tiesiskie priekšnosacījumi, kas vispirms meklējami lietošanas noteikumos. Kā norādāt jautājumā, Jūs izmantojat vietni www.udemy.com, kurā atrodama sadaļa “Autortiesību ievērošanas noteikumi”.

Tādējādi iegādāto “kursu” izmantošana Jūsu iecerētajiem mērķiem būtu iespējama, ievērojot autoru tiesības, kā arī to normatīvo aktu prasības, kuras valstī ir reģistrēta minētā vietne.

Bez saskaņošanas ar autoru viņa darbu var izmantot Latvijas normatīvajos aktos – Autortiesību likuma 19. pantā – noteiktajos gadījumos.

Savukārt autora mantiskās tiesības (likuma 15. pants) attiecībā uz sava darba aizsardzību izpaužas arī kā darba tulkošanas vai pārveidošanas atļauja.

Līdz ar to, ja vēlaties izmantot citu autoru darbus savu darbu radīšanai, Jums jāizvērtē, vai Jūs ar savām darbībām ievērojat autortiesības. Lai pārliecinātos par to, vai ar savām darbībām nepārkāpsiet “kursu” autoru tiesības, aicinām Jūs sazināties ar attiecīgās vietnes uzturētajiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas