E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19464
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai arodbiedrības priekšsēdētāja amats var būt algots

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2020
Agita

Labdien! Vai arodbiedrības valdes priekšsēdētājs drīkst būt algots darbinieks arodbiedrībā? Vai viņam ir jāslēdz līgums? Ar ko?

A
atbild:
24. aprīlī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Arodbiedrību darbību regulē Biedrību un nodibinājumu likums un Arodbiedrību likums.

No Jūsu jautājuma nav saprotams, vai arodbiedrības priekšsēdētājs ir arodbiedrības izpildinstitūcijas (valdes) loceklis vai algots darbinieks.

Ja priekšsēdētājs ir algots darbinieks (darbinieks) un nav valdes loceklis, tad ar priekšsēdētāju līgumu (darba līgumu, pilnvarojuma līgumu) visdrīzāk slēdz kāds no izpildinstitūcijas locekļiem (atbilstoši pilnvarojumam un statūtiem).

Savukārt, ja priekšsēdētājs ir valdes loceklis, tad jāņem vērā Biedrību un nodibinājumu 47. pants, kas noteic, ka valdes loceklis pilda savus pienākumus bez atlīdzības, ja statūtos nav noteikts citādi. Ja statūtos paredzētas valdes locekļa tiesības saņemt atlīdzību, tās apmēru un izmaksas kārtību nosaka ar biedru sapulces lēmumu, ja statūtos nav noteikts citādi.

Līdz ar to valdes locekļa tiesības saņemt atlīdzību, atlīdzības apmēru un kārtību atlīdzības izmaksai ir jānosaka statūtos. Statūtos var arī nenoteikt konkrētu atlīdzības apmēru un izmaksas kartību, bet var noteikt, ka lēmums par atlīdzības apmēru un izmaksas kārtību ir valdes kompetencē. Tas noteikti atvieglos darbību un padarīs lēmumu pieņemšanu vieglāku. Tomēr būtu jāizvairās no tā, ka priekšsēdētājs pats sev noteic atlīdzības apmēru, jo tas nekādā ziņā neatbilstu labas pārvaldības principiem.

Protams, lēmumu par atlīdzības apmēru un izmaksas kārtību var atstāt biedru sapulces kompetencē, tomēr jāņem vērā, ka biedru sapulci varētu būt grūti sasaukt, it īpaši, ja ir liels biedru skaits.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas