E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19436
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Vai patentmaksātājs izsniedz rēķinu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2020
Mārtiņš

Labdien! Šoreiz jautājums par patentmaksu fotogrāfiem. Vai drīkst piedāvāt/reklamēt savus pakalpojumus, ja, piemēram, konkrētajā mēnesī, kurā ir reklāma, patentmaksa nav samaksāta, bet tiks samaksāta tikai 10 dienas pirms pakalpojuma sniegšanas? Un kā patentmaksas maksātājam ir jānoformē rēķins, kurš tiks sagatavots privātpersonai vai kādam uzņēmumam, pašvaldības iestādei?

A
atbild:
09. martā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļu tiesību aktos nav noteikti ierobežojumi izplatīt informāciju par pakalpojumu, kurš tiks sniegts, ja vēl netiek gūti ienākumi un nav sākta saimnieciskā darbība, kuras ienākumiem izvēlēts šāds nodokļu režīms – patentmaksa.

Patentmaksātājam jākārto grāmatvedības uzskaite vienkāršā ieraksta sistēmā, hronoloģiski aizpildot tikai ieņēmumu uzskaites reģistru. Jāuzskaita tikai saimnieciskās darbības ieņēmumi.

Patentmaksas maksātājam, saņemot samaksu par darījumiem, ir pienākums izsniegt reģistrēto kvīti pēc darījuma partnera pieprasījuma. Nodokļu maksātājs grāmatiņās brošētas kvītis vai kvīšu numurus reģistrē VID, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS) vai VID klientu apkalpošanas centrā.

Uzņēmums vai pašvaldība nevar pārskaitīt naudu par pakalpojumu bez rēķina.

Rēķins ir attaisnojuma dokuments, kurš apliecina uzņēmuma saimnieciskā darījuma esamību. Prasības rēķina rekvizītiem ir noteiktas Ministru kabineta noteikumos Nr. 585 par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju un likumā “Par grāmatvedību”.

Rēķinā ietverami vismaz šādi dokumenta rekvizīti un informācija par saimniecisko darījumu:

  • ja dokumenta autors ir fiziskā persona – vārds un uzvārds;
  • dokumenta autora reģistrācijas numurs (ja dokumenta autors saskaņā ar likumu jāreģistrē), bet, ja dokumenta autors ir fiziskā persona, – personas kods (ja personai tāds piešķirts);
  • ārējais attaisnojuma dokuments – arī juridiskā adrese (ja dokumenta autors saskaņā ar likumu jāreģistrē) vai adrese (ja dokumenta autors saskaņā ar likumu nav jāreģistrē), bet, ja dokumenta autors ir fiziskā persona, – arī personas norādītā adrese vai, ja tāda nav norādīta, deklarētās dzīvesvietas adrese;
  • dokumenta veida nosaukums;
  • dokumenta datums
  • u. c.

Vairāk informācijas par patentmaksu atradīsiet Valsts ieņēmumu dienesta materiālos saimnieciskās darbības veicējiem sadaļā “Patentmaksa”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas