E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19387
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Bērnudārzam jābūt pieejamam arī vasarā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2020
Romans

Labdien! 2019. gada 1. septembrī stājās spēkā noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām un pirmsskolas izglītības programmu paraugiem. Iepriekš minētie noteikumi aizstāj noteikumus par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām, arī 3. daļas 17. punktu: “Izglītības iestāde katru gadu no 1. jūnija līdz 31. augustam nodrošina darbu vasaras periodam, sekmējot bērnu vispusīgu attīstību.” Vai man kā pirmsskolas izglītojamā tēvam ir tiesības prasīt pirmskolas izglītības iestādei nodrošināt bērnam vietu arī vasarā (jūnijā, jūlijā, augustā)?

A
atbild:
02. martā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 716 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām un pirmsskolas izglītības programmu paraugiem” 4. punktā ir noteikts, ka pirmsskolas izglītību īsteno atbilstoši šo noteikumu pielikumos sniegtajiem pirmsskolas izglītības programmu paraugiem. Pirmsskolas izglītības saturs ietverts pirmsskolas izglītības programmā (1. pielikums), mazākumtautību pirmsskolas izglītības programmā (2. pielikums), speciālās pirmsskolas izglītības programmā (3. pielikums) un mazākumtautību speciālās pirmsskolas izglītības programmā (4. pielikums).

Piemēram, atverot pirmsskolas izglītības programmas paraugu (1. pielikums), redzams, ka 8.1. punktā ir noteikts: pirmsskolas izglītības saturu plāno un organizē divos posmos. Laikposmā no 1. septembra līdz 31. maijam nodrošina mācību procesu valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijās noteiktā pirmsskolas izglītības obligātā satura īstenošanai un bērnam plānoto sasniedzamo rezultātu apguvei, laikposmā no 1. jūnija līdz 31. augustam nodrošina mācību procesu bērna vispusīgas attīstības un iepriekšējā laikposmā iegūto zināšanu, izpratnes, pamatprasmju un caurviju prasmju, kā arī vērtībās balstītu tikumu un ieradumu nostiprināšanai.

Tas nozīmē, ka bērnudārzam ir jābūt pieejamam arī vasarā, taču šajā laikā pirmsskolas izglītības iestādēs pilnībā netiek īstenotas izglītības programmas, bet tiek organizētas nodarbības, kas nostiprina bērnu iegūtās zināšanas, iemaņas un prasmes. Līdz ar to iestādes vadītāja kompetencē ir lemt par lietderīgāko laika pavadīšanu, vienlaikus nodrošinot izglītības iestādes darba organizāciju atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam.

Līdz ar to, ievērojot Izglītības likuma 57. pantā noteiktās tiesības bērna izglītošanas nodrošināšanā, bērna vecāki (personas, kas realizē aizgādību) ir tiesīgi vērsties pie pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja ar lūgumu nodrošināt bērnam iespēju apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi vasarā. Bet, ja ir jautājumi vai neskaidrības par šo iespēju, vecākiem jāvēršas pašvaldībā.

Jārēķinās, ka vasara ir periods, kad parasti tiek veikti dažādi remontdarbi izglītības iestādēs, kā arī atvaļinājumā dodas pedagogi, tāpēc dažkārt pašvaldības pirmsskolas izglītības pakalpojumi organizē citās atbilstošās telpās (piemēram, citā bērnudārzā) u. tml.

Ja rodas papildu jautājumi, lai saņemtu konsultāciju, varat vērsties Izglītības kvalitātes valsts dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas