E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19135
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Laulības šķiršana, ja jaunā kopdzīvē gaidāma bērna piedzimšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2020
Karīna

Labdien! Ar draugu esam kopā jau 2,5 gadus. Viņš joprojām ir precējies, jo sieva nepiekrīt oficiāli šķirties, bet mums gaidāms bērniņš. Vai tiešām laulību nevar šķirt šī iemesla dēļ?

A
atbild:
12. februārī, 2020
Elīna Kurme
juriste

Civillikuma 69. panta pirmās daļas otrais teikums noteic, ka laulību var šķirt tad, ja tā ir izirusi. Pieņēmums, kas ietverts Civillikuma 72. pantā, paredz, ka laulība ir izirusi, ja laulātie vismaz trīs gadus dzīvo šķirti.

Vienlaikus Civillikuma 74. panta pirmajā daļā ir noteikti vairāki gadījumi, kad tiesa laulību var šķirt arī tad, ja laulātie dzīvo šķirti mazāk nekā trīs gadus. Viens no šiem gadījumiem ir – kāds no laulātajiem ir uzsācis kopdzīvi ar citu personu, un šajā kopdzīvē ir piedzimis bērns vai ir gaidāma bērna piedzimšana.

Līdz ar to Jūsu dzīvesbiedram ir tiesības celt prasību tiesā par laulības šķiršanu.

Prasība atbilstoši Civilprocesa likuma 26. panta pirmajai daļai ir ceļama tiesā pēc atbildētājas deklarētās dzīvesvietas. Ja īstenojas kāds no Civilprocesa likuma 234. pantā ietvertajiem nosacījumiem, proti, pie prasītāja ir nepilngadīgi bērni vai laulība ir šķirama ar personu, kas izcieš sodu brīvības atņemšanas vietā, vai laulība ir šķirama ar personu, kurai nav deklarētās dzīvesvietas un kuras dzīvesvieta nav zināma vai kura dzīvo ārzemēs, prasību var celt tiesā arī pēc prasītāja deklarētās dzīvesvietas, bet, ja tādas nav, – pēc prasītāja dzīvesvietas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas