E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19111
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā nodoklis par konsultāciju sniegšanu ES institūcijai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2020
Laura

Labdien! Kā saimnieciskās darbības veicēja sniedzu pakalpojumus Eiropas Savienības institūcijām (eksperta konsultācijas). Vai no šiem ienākumiem ir jāmaksā IIN? Zinu, ka citās Eiropas Savienības valstīs par pakalpojumu sniegšanu ES vai citām starptautiskajām organizācijām ienākumu nodoklis nav jāmaksā, bet neatrodu informāciju par Latvijā noteikto.

A
atbild:
23. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. pantā ir noteikts, kā tiek aprēķināts fiziskās personas ienākums no saimnieciskās darbības.

Saskaņā ar likumu ieņēmumos, kas gūti no saimnieciskās darbības, tiek ieskaitīti ieņēmumi no pakalpojumu pārdošanas.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” ir paskaidrota nodokļa maksāšanas kārtība, ja personu nodarbina ārvalstu nodokļa maksātājs vai personas darbu apmaksā no ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļiem, kā arī tas, kā nosaka fiziskās personas ar saimniecisko darbību saistītos izdevumus, par kuriem atļauts samazināt apliekamo ienākumu.

Noteikumu 12. punktā noteikts, ka fiziskā persona atbilstoši likuma 4. panta pirmās daļas 4. un 5. punktam pati aprēķina algas nodokli no saviem algota darba ienākumiem un iemaksā to budžetā, ja algas nodokli par tās ienākumiem nemaksā darba devējs un ja šī persona:

  1. ir darba attiecībās ar darba devēju, kurš ir ārvalstu privāto tiesību fiziskā vai juridiskā persona (nerezidents), kam Latvijas Republikā nav pastāvīgās pārstāvniecības;
  2. ir darba attiecībās ar ārvalstu diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību Latvijas Republikā (attiecas uz šo pārstāvniecību vietējo personālu);
  3. uz darba līguma pamata saņem atlīdzību par tāda darba izpildi, kas tiek finansēts no ārvalstu tehniskās palīdzības vai starptautisko finanšu institūciju aizdevuma līdzekļiem;
  4. ir darba attiecībās ar darba devēju – fizisku personu, kas ir ārvalstu nodokļu maksātājs;
  5. ir nacionālais eksperts, kas strādā citā valstī ar Eiropas Savienības līdzdalību finansēta starptautiska projekta ietvaros, un ienākuma izmaksātājs ir nerezidents.

To, kā Jums kā ekspertam konsultantam konkrēto pakalpojumu sniegšanas gadījumā (par ko acīmredzot ir arī līgums ar attiecīgo ES institūciju), piemērojami nodokļi Latvijā, varat noskaidrot Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas