E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19074
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Kādas ir bioloģiskā tēva tiesības, ja viņš nav atzinis paternitāti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2020
Ieva

Labdien! Kādas ir tiesības bērna bioloģiskajam tēvam, ja viņš nav ierakstīts dzimšanas apliecībā, bet ir uztaisījis paternitātes testu, kurš apstiprināja, ka viņš ir bioloģiskais tēvs? Esmu jaunās attiecībās, kurās puisis vēlas mazā aizbildniecību. Vai bioloģiskajam tēvam ir tiesības pret to iebilst, ja viņš nav ierakstīts dzimšanas apliecībā un neliekas par mazo ne zinis? Un vai es ar bērnu varu pārvākties uz ārvalsti, neziņojot par to bioloģiskajam tēvam?

A
atbild:
13. janvārī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja persona juridiski nav bērna tēvs, proti, tā nav ierakstīta bērna dzimšanas apliecībā kā bērna tēvs, tā nav bērna likumiskais pārstāvis un līdz ar to viņai nav nekādu tiesību vai pienākumu attiecībā uz bērnu. Attiecīgi, ja bērnam nav noteikta paternitāte (ko apliecina ieraksts dzimšanas apliecībā, nevis DNS ekspertīze), bērna bioloģiskajam tēvam nav nekādu tiesību pieprasīt ziņas par bērnu vai noteikt bērna dzīvesvietas valsti.

Situācijā, kad bērnam nav noteikta paternitāte, persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu, var celt prasību tiesā par paternitātes noteikšanu. Šādas tiesības paredz Civillikuma 158. pants, kurā teikts: “Prasību paternitātes noteikšanai tiesā var iesniegt bērna māte vai bērna aizbildnis, bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas, kā arī persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu.”

Savukārt, ja bērna mātes dzīvesbiedrs vēlas uzņemties atbildību par bērnu, kas cēlies no cita vīrieša, un atzīt paternitāti, svarīgi paturēt prātā, ka no atzītas paternitātes vairs nebūs iespējams atteikties pat tādā gadījumā, ja dzīves ceļi šķirsies. 

Iespējams, noderīgu informāciju iegūsiet LV portāla sagatavotajās atbildēs uz līdzīga rakstura jautājumiem:

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas