E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25049
Lasīšanai: 4 minūtes
3
2
3
2

Tiesu izpildītājs var vērst piedziņu uz laulāto kopmantu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2021
Kristīne

Labdien! Vai ZTI ir tiesīgs uzlikt arestu uz vīra auto? Auto iegādāts laulības laikā, bet vīrs to iegādājās par saviem līdzekļiem, tobrīd man nebija darba attiecību un nekādus ienākumus neguvu. Lasot visus likumus, neatrodu tādu informāciju. Vīrs grib savu auto pārdot, bet ZTI negrasās ņemt nost arestu, lai arī tiek maksāts viņam. Vai tad, ja tiktu sagatavots laulības līgums par mantas šķirtību, varētu tikt atsaukts arests?

A
atbild:
26. aprīlī, 2022

Diemžēl no jūsu situācijas apraksta nav precīzi saprotams, kurš ir parādnieks – jūs vai jūsu vīrs –, tāpēc varu sniegt vispārīgu atbildi.

Civillikuma 89. pants nosaka: katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības, tāpat kā to mantu, ko viņš iegūst laulības laikā kā atsevišķu mantu. Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Atbilstoši Civillikuma 91. pantam katra laulātā atsevišķa manta it sevišķi ir:

  • manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķu mantu;
  • priekšmeti, kas noder tikai viena laulātā personīgai lietošanai vai vajadzīgi viņa patstāvīgā darbā;
  • manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā;
  • laulātā atsevišķās mantas ienākumi, kas nav nodoti ģimenes un kopīgās mājsaimniecības vajadzībām;
  • manta, ar ko atvietota iepriekšējos (1.–4.) punktos minētā manta.

Bet tas, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kas to apgalvo. Tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķa manta, ierakstāms zemes grāmatās.

Tas nozīmē – ja piedziņa tiek vērsta uz laulātā atsevišķo mantu par otra laulātā parādiem, tad ir nepieciešams pierādīt, ka šī manta ir atsevišķa, lai uz to netiktu vērsta piedziņa (tiktu atcelts aizliegums).

Saskaņā ar Civilprocesa 633. pantu personai, kura uzskata, ka tai ir kādas tiesības uz aprakstīto kustamo vai nekustamo īpašumu, uz kuru tiek vērsta piedziņa, jāceļ prasība tiesā pēc vispārējās lietu piekritības.

Laulātie jebkurā brīdī var vienoties par savām mantiskajām attiecībām – likumisko mantisko attiecību vietā noteikt visas laulāto mantas šķirtību vai kopību, bet jāņem vērā, ka trešo personu iegūtās tiesības paliek spēkā.

Atbilstoši Civillikuma 140. pantam ar laulības līgumiem noteiktās laulāto mantiskās attiecības, ciktāl tām jabūt spēkā pret trešajām personām, kā arī citas likumā norādītās ziņas ir ierakstāmas laulāto mantisko attiecību reģistrā.

Tas nozīmē: ja auto ir iegādāts laulības laikā un Uzņēmumu reģistra laulāto mantisko attiecību reģistrā nav reģistrēts līgums par laulāto mantas šķirtību, tiesu izpildītājs var vērst piedziņu uz  auto kā daļu laulāto kopmantā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas