E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18775
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pieteikumu par pierādījumu nodrošināšanu tiesa izskata 10 dienu laikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2019
Natālija

Civilprocesa likuma 100. panta pirmā daļa noteic, ka pieteikumu par pierādījumu nodrošināšanu tiesa vai tiesnesis izskata 10 dienu laikā no tā saņemšanas dienas. 101. panta otrajā daļā teikts, ka pušu neierašanās nav šķērslis izskatīt pieteikumu par pierādījumu nodrošināšanu. Neskatoties uz šiem noteikumiem, tiesa jau četras reizes ir atlikusi pieteikuma izskatīšanu, pamatojoties uz to, ka uz pieteikuma izskatīšanu attaisnojošu iemeslu dēļ nav atnākusi atbildētāja pārstāve (valsts apmaksātā palīdzība). Šobrīd jau ir pagājuši divi mēneši no pieteikuma izsniegšanas, bet sēde (pieteikuma izskatīšana) pārcelta uz janvāra beigām. Manus (prasītāja) iebildumus tiesas sēdē tiesnese neņem vērā. Kā ir iespējams apstrīdēt šādu tiesneša rīcību? Kam rakstīt sūdzību? Bija iesniegta blakussūdzība, tomēr tiesnese atteicās to pieņemt, jo par šāda veida lēmumiem nav paredzēts iesniegt blakussūdzību. Vai tiešām šādās situācijās personām nav iespējas aizstāvēt savas tiesības?

A
atbild:
27. janvārī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Uz šāda veida jautājumiem skaidru atbildi sniegt nav iespējams, jo katra puse tiesas procesā lietas apstākļus pasniedz subjektīvi, tikai sev vēlamā veidā. It īpaši tas raksturīgs situācijām, kad lietas dalībnieks izvēlas darboties bez profesionālas juridiskas palīdzības.

Tādēļ, nezinot lietas apstākļus kopumā, man jāatturas no kritisku piezīmju izteikšanas. Visticamāk, tiesnesei ir pietiekams juridisks pamats pieņemt tādus lēmumus, kādi lietā šobrīd ir pieņemti. Tas, ka šie lēmumi neapmierina kādu no pusēm, vēl nenozīmē to, ka tie būtu juridiski nekorekti.

Mans vienīgais ieteikums prasītājam – vērsties pēc juridiskās palīdzības pie advokāta vai jurista. Tas atvieglotu un paātrinātu procesu gan lietas dalībniekiem, gan arī tiesai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas