E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18689
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Īpašnieks īpašuma lietošanas mērķa maiņai var nepiekrist un var to ierosināt pats

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2019
Valdis

Labdien! Pirms 15 gadiem nopirku zemi mežā bez infrastruktūras būvēm, kam pašvaldība noteica lietošanas mērķi individuālo dz. māju apbūve 0601 , par ko man nebija ne jausmas. Nekāda informācija no pašvaldības man netika sniegta. Kad iebildu par pārmaksāto nekustamā īpašuma nodokli vairāku tūkstošu eiro apmērā, atbildīgās personas teica, ka tā ir mana vaina, ka man vajadzēja rakstīt iesniegumu par lietošanas mērķa maiņu. Vai tad tas nav pašvaldības pienākums: klasificēt zemes lietošanas mērķi atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 496? Vai viņiem pašiem nav jālabo acīmredzamas kļūdas gadu garumā? Vai man ir vērts vērsties tiesā, lai dabūtu atpakaļ pārmaksāto naudu?

A
atbild:
09. decembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanu regulē Ministru kabineta 2006. gada 20. jūnija noteikumi Nr. 496 “Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija un nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas kārtība”.

Lietošanas mērķi reģistrē (aktualizē) Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, pamatojoties uz vietējās pašvaldības vai valsts institūcijas lēmumu par nekustamā īpašuma lietošanas mērķa noteikšanu vai maiņu vai atbilstoši vietējās pašvaldības vai valsts institūciju sniegtajām ziņām.

Lietošanas mērķa noteikšanas vai maiņas gadījumi ir noteikti Ministru kabineta noteikumu Nr. 496 16. un 17. punktā.

Savukārt atbilstoši noteikumu 18. punktam lietošanas mērķa maiņu mēneša laikā ierosina nekustamā īpašuma īpašnieks vai, ja tāda nav, tiesiskais valdītājs. Ja persona mēneša laikā neierosina lietošanas mērķa noteikšanu vai maiņu, pašvaldībai ir tiesības bez saskaņošanas ar personu noteikt lietošanas mērķi atbilstoši zemes vienībai teritorijas plānojumā atļautajiem galvenajiem teritorijas izmantošanas veidiem (noteikumu 29. punkts).

Noteikumu 36. punkts paredz, ka pašvaldība 5 darbdienu laikā pēc lietošanas mērķa noteikšanas vai maiņas rakstiski informē nekustamā īpašuma īpašnieku atbilstoši Administratīvā procesa likumā noteiktajai kārtībai.

Nekustamā īpašuma īpašniekam Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā un termiņos ir tiesības apstrīdēt lēmumu par noteikto lietošanas mērķi un tam piekrītošo zemes platību vai par atteikumu mainīt iepriekš noteikto lietošanas mērķi un tam piekrītošo zemes platību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas