E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18670
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Viena laulātā kredīts var nebūt atsevišķā manta

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2019
Ieva

Labdien! Pirms laulībām nopirku zemes īpašumu, kas zemesgrāmatā ir reģistrēts uz mana vārda. Šobrīd, esot laulībā, uz zemesgabala tiek veikta dzīvojamās mājas būvniecība par maniem un būvniecības kredīta līdzekļiem uz mana vārda. Vai uzceltā māja ir laulāto atsevišķā manta (jo zeme ir iegādāta pirms laulībām) vai kopīgā manta? Un vai uz to nākotnē varēs pretendēt vīra bērns no pirmās laulības?

A
atbild:
09. decembrī, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Minētajā situācijā pastāvēs divi nekustamie īpašumi, uz kuriem arī tiesības zemesgrāmatā tiek nostiprinātas atsevišķi, – māja un zeme.

Zemes īpašums, kuru nopirkāt pirms laulības, ir tikai Jūsu kā laulātā atsevišķā manta. Uz šo īpašumu var pretendēt tikai jūsu mantinieki (skatīt Civillikuma 91. panta 1. punktu).

Esot laulībā, par spīti tam, ka kredīts un būvniecības līdzekļi ir noformēti uz Jūsu vārda, jāņem vērā Civillikuma 89. panta otrās daļas noteikumi. Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Ja māju zemesgrāmatā nostiprināsiet uz sava vārda, tad jārēķinās ar šādu apstākli: ja laulāto kopīgais nekustamais īpašums ierakstīts zemesgrāmatā uz viena laulātā vārda, pieņemams, ka otrs laulātais savu daļu šajā īpašumā nodevis viņa pārvaldībā (atbilstoši 93. pantam). Tomēr tas nenozīmē, ka šķiršanās gadījumā, dalot mantu, nebūtu jānodala daļa kopīpašuma daļa vīram (samērīgi ar viņa mantisko un darbību ieguldījumu).

Šādā gadījumā būtu viegli pierādīt, ka kredīts ir laulāto kopīgā manta, ja kredīta ikmēneša maksājums ir lielāks par Jūsu ienākumiem vai arī Jūsu ienākumi ir tikai ikmēneša maksājuma apmērā, bet faktiski ir iespējams arī vienam laulātajam uzcelt māju par saviem atsevišķajiem līdzekļiem, bez otra laulātā palīdzības. Ir iespējama arī pretēja situācija – kredīts noformēts kopīgi uz abiem laulātajiem, bet patiesībā visu nomaksājis tikai viens no viņiem. Tādā gadījumā, neraugoties uz to, ka kredīts ir noformēts uz abu laulāto vārda, tā būs viena laulātā atsevišķā manta.

Ja nevēlaties, lai Jūsu un Jūsu vīra manta laulību laikā veidojas kā laulāto kopīgā manta, ir jānoslēdz laulības līgums par visu laulāto mantas šķirtību (skatīt Civillikuma 117. pantu un turpmākos pantus). Tāpat varat noslēgt arī laulības līgumu par visas laulāto mantas kopību, bet māju un zemi atstāt kā viena laulātā īpašumu. Lai laulības līgumam piešķirtu saistošu spēku pret trešajām personām, tas ierakstāms laulāto mantisko attiecību reģistrā (par nekustamo mantu – arī zemesgrāmatā).

No mantojuma tiesību aspekta mantinieki manto tikai laulāto kopīgās mantas daļu atbilstoši laulātā daļai, kā tas noteikts Civillikuma 109. panta otrajā daļā. Mantošanas gadījumā jāņem vērā, ka pirmās šķiras mantinieki manto kopā ar pārdzīvojušo laulāto, tas nozīmē: piemēram, ja māja faktiski pieder jums abiem vienādās daļās, tad mantojums saturēs tikai pusi no šīs mājas. Ja māja ir iegādāta par viena laulātā līdzekļiem, tad arī mantojuma tiesības otra laulātā mantiniekiem nav. Tomēr tādas var rasties pēc likumiskās mantošanas gadījumā, ja vīrs kļūs par pārdzīvojušo laulāto jūsu laulībā un nebūsiet laikus veikusi nekādas juridiskas darbības, lai māja un zeme nepaliktu vīram mantojumā nekādā daļā. Ja Jūsu mantojums atklāsies pirms vīra mantojuma atklāšanās, vīrs var mantot likumisko Jūsu mantojuma daļu vai pat pieprasīt neatņemamās daļas tiesīgā daļu. Arī šo jautājumu var neatstāt nenoteiktu un noregulēt sev vēlamā veidā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas