E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18659
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri
2
2

Kādos gadījumos nepieciešamas tranzīta numura zīmes

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2019
Simon

Gribu ievest mašīnu no Vācijas. Vai man ir obligāti jāņem tranzīta numura zīme? Vai varu atbraukt ar jau reģistrēto numura zīmi?

A
atbild:
04. decembrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapā norādīto informāciju tranzīta numura zīmes izsniedz 3 gadījumos:

  • Latvijā reģistrētam transportlīdzeklim, kuru paredzēts izvest no Latvijas atsavināšanai vai pastāvīgai ekspluatācijai ārvalstī;
  • Latvijā nereģistrētam transportlīdzeklim, kurš piedalās ceļu satiksmē, šķērsojot Latvijas teritoriju tranzītā, ja, iebraucot Latvijā, tam nav derīgu numura zīmju;
  • Latvijā nereģistrētam transportlīdzeklim, kuru paredzēts reģistrēt Latvijā, bet pirms reģistrācijas jāveic transportlīdzekļa pārbūve vai jāsaņem atbilstības apliecinājums.

Līdz ar to, ja automašīnai, kuru vēlaties ievest no Vācijas, ir derīgas numura zīmes un tai nav jāveic pārbaude vai jāsaņem atbilstības apliecinājums, Jums nav nepieciešamas tranzīta numura zīmes.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka pēc transportlīdzekļa ievešanas Latvijā ar mērķi izmantot to ceļu satiksmē, tā reģistrācija Jums jāveic 5 dienu laikā. Savukārt, ja no ārvalstīm ievestu transportlīdzekli neizmantosiet ceļu satiksmē, to var nereģistrēt, taču transportlīdzeklis jāuzrāda agregātu numuru salīdzināšanai arī 5 dienu laikā pēc tā ievešanas Latvijā.

CSDD mājaslapā norādīts, ka transportlīdzekli reģistrē personai, kas iesniegtajā īpašuma tiesības apliecinošajā dokumentā norādīta kā ieguvējs. Ja plānojat no ārvalsts ievesto transportlīdzekli pārdot, to varēsiet izdarīt tikai pēc tā reģistrācijas Latvijā.

Transportlīdzekļa reģistrāciju var veikt jebkurā no 26 CSDD klientu apkalpošanas centriem neatkarīgi no transportlīdzekļa īpašnieka dzīvesvietas vai transportlīdzekļa iepriekšējās reģistrācijas vietas.

Atbilstoši CSDD mājaslapā sniegtajai informācijai, reģistrējot transportlīdzekli, tam piešķir un izsniedz valsts reģistrācijas numuru (vienu numura zīmi piekabēm, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem un mopēdiem, divas numura zīmes pārējiem transportlīdzekļiem) un transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību, kas vienlaikus ir gan transportlīdzekļa uzskaites tehniskos datus, gan īpašumtiesības apliecinošs dokuments. Papildu informācija par vispārējiem transportlīdzekļu reģistrācijas nosacījumiem skatāma sadaļā “Vispārēji transportlīdzekļu reģistrācijas nosacījumi”.

LV portāls vērš uzmanību, ka persona, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā, Latvijas teritorijā var vadīt ārvalstī reģistrētu M1 vai N1 kategorijas automobili, ja ir samaksāts transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis. Kārtība tiek attiecināta arī uz ārvalstī reģistrētiem nomā ņemtiem transportlīdzekļiem, kā arī transportlīdzekļiem, kuri piedalās ceļu satiksmē, līdz to reģistrācijai Latvijā, ja tos vada persona, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā. Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli maksā atbilstoši automobiļa izmantošanas laikposmam:

  • par dienu (līdz dienas beigām) – 10 eiro;
  • par mēnesi (30 dienas) – 250 eiro;
  • par sešiem mēnešiem (185 dienas) – 600 eiro;
  • par gadu (365 dienas) – 1000 eiro.

Sīkāku informāciju par ārvalstīs reģistrēta transportlīdzekļa vadīšanu Latvijā var meklēt CSDD mājaslapā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas