E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18658
Lasīšanai: 2 minūtes

Kāds ir sods par braukšanu ar mācību atļauju, kurai beidzies derīguma termiņš

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2019
Simon

Labdien! Kāds sods pienākas, ja brauc ar braukšanas mācību atļauju (“baltajām tiesībām”), kurai beidzies derīguma termiņš?

A
atbild:
11. decembrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Ja braukšanas mācību atļaujai ir beidzies derīguma termiņš, tā nav derīga, līdz ar to nav atļauts arī mācīties vadīt transportlīdzekli un ar to piedalīties ceļu satiksmē. Saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapā sniegto informāciju, beidzoties braukšanas mācību atļaujas derīguma termiņam, tā ir jāapmaina pret jaunu mācību atļauju. Iepriekšējā atļauja jānodod CSDD tikai gadījumos, kad tai vēl nav beidzies derīguma termiņš.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) 198. punktu mācību braucieni pa ceļiem drīkst notikt tikai apmācītāja (transport­līdzekļa vadītāja) klātbūtnē un tikai pēc tam, kad apmācāmā persona ir pietiekami labi apguvusi vadīšanas iemaņas. Mācību braucienu laikā ar automobili, autobusu vai traktortehniku apmācāmajai personai jāatrodas vadītāja sēdeklī, bet apmācītājam – priekšējā pasažiera sēdeklī. Apmācāmajai personai jāzina un jāievēro CSN prasības.

Proti, mācību braucieni pa ceļiem drīkst notikt tikai apmācītāja (braukšanas mācību instruktora, kuram ir atbilstošās kategorijas transportlīdzekļa vadītāja un instruktora apliecība, bet individuāli AM, A1, A2, A, B1 un B kategorijas transportlīdzekļiem – arī transportlīdzekļa vadītāja, kura atbilstošās kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs ir vismaz 3 gadi) klātbūtnē.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.20 pants par braukšanas mācīšanu, ja noteiktajos gadījumos instruktoram nav instruktora apliecības vai personai, kura mācās, nav braukšanas mācību atļaujas, paredzēts uzlikt naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 30 eiro apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas