E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18622
Lasīšanai: 4 minūtes
1
4
1
4

Pārrakstīšanās kļūda administratīvā pārkāpuma protokolā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2019
Elizabete

Labdien! Policija man sastādīja administratīvā pārkāpuma protokolu, bet protokola datumā pieļāva kļūdu, ierakstīja citu gadu. Policija savu kļūdu nelaboja. Rīgas pilsētas Administrācija pieņēma man labvēlīgu lēmumu, jo bija kļūdaini sastādīts protokols un kļūda netika labota. Cietusī puse pārstrīdēja komisijas lēmumu tiesā, un tiesnese noteica, ka kļūdains datums nevar būt vienīgais iemesls lēmuma pieņemšanā. Administratīvā komisija vēlreiz izskatīja lietu, bet nelaboja datuma kļūdu. Viņi uzskatīja, ka tiesas spriedums jau ir protokola kļūdas labojums. Ar šādiem apsvērumiem Rīgas pilsētas Administratīvā komisija izskatīja protokolu atkārtoti, protokolu nelaboja un pieņēma lēmumu: piemērot man sodu. Administratīvā komisija tikai noteica: tā ir acīmredzama pārrakstīšanās kļūda protokolā, jo tiesnese tā teica. Protokolu nelaboja. Vai šī ir likumīga Administratīvās komisijas rīcība? Vai viņu pieņemtais lēmums ir likumīgs? Protokols ir dokuments, un pat tiesas ieteikumi nevar atcelt likumu. Lai likumīgi izskatītu protokolu, tam ir jābūt labotam likuma noteiktajā kārtībā. Lūdzu jūsu padomu.

A
atbild:
26. novembrī, 2019

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 278.1 pantu institūcija (amatpersona), kura pieņēmusi lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā, pēc savas iniciatīvas vai pēc administratīvā pārkāpuma lietas dalībnieka lūguma var izlabot lēmumā pārrakstīšanās vai matemātiskā aprēķina kļūdas, ja tas nemaina lēmuma būtību.

Kā tas norādīts jautājumā, lēmums par administratīvā pārkāpuma protokolā pieļauto kļūdu tika izskatīts tiesā, kuras lēmums ir stājies likumīgajā spēkā. Tiesa, pieņemot minēto lēmumu, ir pārbaudījusi pieļautās pārrakstīšanās kļūdas ietekmi uz pārkāpuma būtību un acīmredzot konstatējusi, ka tai nav ietekmes uz pārkāpuma būtību, līdz ar to Rīgas pilsētas Administrācijas pieņemtais – jums labvēlīgais – lēmums ir atceļams. 

Attiecībā uz jautājumā izteikto apgalvojumu: “Administratīvā komisija vēlreiz izskatīja lietu, bet nelaboja datuma kļūdu. Viņi uzskatīja, ka tiesas spriedums jau ir protokola kļūdas labojums” paskaidrojam, ka tiesas spriedums ir vērtējums par pieļautās pārrakstīšanās kļūdas ietekmi uz pārkāpuma būtību, t. i., vai šāda pieļautā pārrakstīšanās kļūda jebkādā veidā ietekmēja vai varēja ietekmēt lietas apstākļus pēc būtības un citāda lēmuma pieņemšanu administratīvajā pārkāpuma lietā.

Tādējādi, ņemot vērā iepriekšminēto, gan iestādei, gan Jums kā administratīvā pārkāpuma lietas dalībniekam ir tiesības lūgt veikt labojumu pārkāpuma protokolā. Iestāde pirmšķietami ir apsvērusi šāda izvērtējuma nepieciešamību (izriet no jautājuma – iestādes atbilde) un šo izvērtējumu nav veikusi, jo tas nemaina lietas būtību. Šāds secinājums izriet arī no tiesas sprieduma.

Tādējādi, ņemot vērā jautājumā iekļautos datus, secināms, ka iestādes rīcība ir tiesiska.

Uzdotā jautājuma kontekstā nav atreferēti tiesas “ieteikumi” lietā (ir atsauce uz tiesas spriedumu).

Iestāde un tiesa ir izvērtējusi lietas faktiskos apstākļus un nav konstatējusi pārrakstīšanās kļūdas ietekmi uz faktiskajiem apstākļiem, kas mainītu, grozītu vai citādi ietekmētu lietas būtību.

Kā jau minēts iepriekš, protokola labošana ir iespējama pēc iestādes iniciatīvas vai pēc lietas dalībnieka lūguma.

Lietā nav konstatēts, ka procesa dalībnieks (Jūs) būtu lūdzis administratīvā pārkāpuma protokola labošanu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas