E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1858
Lasīšanai: 6 minūtes

Par ūdens patēriņa korekciju

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2013
Sergejs Viškovskis

Labdien, esmu daudzdzīvokļu mājas dzīvokļa īpašnieks pēc sekojošās adreses: A. Grīna bulv. 9, Rīgā. Mājas apsaimniekotājs ir SIA "Rīgas namu pārvaldnieks". Jau sešu mēnešu laikā apsaimniekotāja piestādītos rēķinos tiek aprēķināta ūdens patēriņa korekcija, kas atbilst apmēram 70-90% no mūsu dzīvokļa norādīta ūdens patēriņa. Tā, piemēram, pēdējā rēķinā par 2012.g. decembri mūsu patēriņš ir 16 m3, bet korekcija sastāda 13.6 m3. Droši vien šādu milzīgu korekciju izraisa ļaunprātīgu dzīvokļu īpašnieku visādu patēriņa samazināšanas ierīču izmantošana, vai apzināta ūdens patēriņa samazināšana, iesniedzot skaitītāja radītājus. Un tas, bez šaubām, lielākā mērā ietekmē labticīgu īpašnieku mantiskās intereses, kuriem ir jāmaksā par tādiem kaimiņiem.
Lūdzu, pasakiet, vai apsaimniekotājam ir tiesības veikt patēriņa korekciju šādā apmērā, kā arī vai tam nav pienākuma cīnīties ar šādu iedzīvotāju prettiesisko rīcību? Kā arī kādus aprobētus pasākumus savu interešu aizsardzībai jūs varētu ieteikt. Paldies iepriekš!

A
atbild:
25. janvārī, 2013
Rīgas dome
Dace Ose, Izglītības, kultūras un sporta departamenta Personāla vadības nodaļas vadītāja

Kārtība, kādā tiek veikta samaksa par daudzdzīvokļu mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem, un kritēriji, pēc kuriem tiek noteikta katra dzīvokļa īpašnieka apmaksājamā daļa par saņemto pakalpojumu, ir noteikta Ministru kabineta 2008.gada 9.decembra noteikumos Nr.1013 „Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”.

Šo noteikumu 19.punktā norādīts: ja dzīvojamās mājas aukstā ūdens ievadā, kā arī kādā atsevišķā īpašumā vai visos atsevišķajos īpašumos ir uzstādīti skaitītāji un tie ir pārbaudīti, bet veidojas starpība starp mājas kopējā skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašumos noteikto ūdens patēriņu, tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins, ūdens patēriņa starpību sadalot proporcionāli ūdens patēriņam dzīvokļu īpašumos. Noteikumos nav reglamentēti ūdens patēriņa starpības pieļaujamie apmēri.

Noteikumu 30.punktā noteikts: ja ūdens patēriņa sadales aprēķinā trīs mēnešus pēc kārtas veidojas ūdens patēriņa starpība, kas lielāka par 20%, un ir saņemts attiecīgs dzīvokļa īpašnieka iesniegums, pārvaldnieks sešu mēnešu laikā noskaidro ūdens patēriņa starpības rašanās iemeslus, rakstiski informē dzīvokļu īpašniekus par nepieciešamajiem pasākumiem ūdens patēriņa starpības samazināšanai un kopā ar dzīvokļu īpašniekiem izvērtē iespēju tos īstenot.

Noteikumi ir piemērojami līdz dienai, kamēr dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarota persona ar nodošanas un pieņemšanas aktu pārņem dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības no pašvaldības un dzīvokļu īpašnieki nav savstarpēji vienojušies par citu kārtību, kā tiek noteikta katra īpašnieka apmaksājamā daļa par saņemto pakalpojumu.

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu dzīvojamā mājā, kas sadalīta dzīvokļu īpašumos, pārvaldes institūcija ir dzīvokļu īpašnieku kopība, kas ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu un saskaņā ar likumā noteiktajiem dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas nosacījumiem, dzīvokļu īpašniekiem kā mājas kopīpašniekiem ir tiesības kontrolēt visas darbības, kas saistītas ar daudzdzīvokļu mājas kopīpašumā esošās daļas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, tajā skaitā kopā ar sabiedrību izskatīt jautājumu par pasākumiem ūdens patēriņa starpības samazināšanai.

Interešu aizstāvībai no pārvaldnieka var prasīt:
1) dzīvokļos esošo ūdens patēriņa skaitītāju ārpuskārtas apsekošanu un to rādījumu pārbaudi (atbilstību pārvaldniekam iesniegtajiem);
2) mājas kopējā ūdens patēriņa skaitītāja ārpuskārtas verificēšanu, gan jārēķinās, ka gadījumā, ja minētais skaitītājs pārbaudes rezultātā tiks atzīts par derīgu – pārbaudes izdevumi jāsedz iedzīvotājiem;
3) ja liela māja, var paredzēt kontrolskaitītāju uzstādīšanu uz atsevišķiem ūdens apgādes sistēmas stāvvadiem, lai kontrolētu lielāko ūdens patēriņa starpību rašanās vietas;
4) lemt par visu mājas dzīvokļos esošo skaitītāju nomaiņu uz C klases ūdens patēriņa skaitītājiem (augstākas precizitātes skaitītāju) ar distances nolasīšanu (izdevumi jāsedz iedzīvotājiem);
5) sadarbībā ar pārvaldnieku un SIA „Rīgas ūdens”-  nomainīt mājas ievada ūdens patēriņa skaitītāju uz C klases un tad paskatīties, kādas būs starpības. Starpībai būtu jābūt ievērojami mazākai. Un tad tālāk lemt par visas mājas dzīvokļos esošo skaitītāju nomaiņu uz C klases ar attālināto patēriņa rādījumu nolasīšanu, lai nepieļautu dažu iedzīvotāju negodprātīgu rīcību, kura ietekmē starpību sadali.
 
Par šiem pasākumiem (izņemot 1.punktā minēto) jālemj dzīvokļu īpašnieku kopības sapulcē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas