E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12724
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Jāmaksā arī tad, ja ūdens nav patērēts

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2017
Baiba

Labdien! Vai man ir jāmaksā par aukstā un karstā ūdens korekciju, ja es ne auksto, ne karsto ūdeni neesmu patērējusi?

A
atbild:
02. oktobrī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Dzīvojamās mājās diemžēl dažādu iemeslu dēļ veidojas starpība starp mājas kopējā skaitītāja (kas uzskaita mājai vispār piegādāto ūdens daudzumu) un atsevišķos īpašumos (dzīvokļos) uzstādīto skaitītāju rādījumiem par ūdens patēriņu. Tā kā pakalpojuma sniedzējam ir jāsamaksā par sniegto pakalpojumu, tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins, starpību proporcionāli sadalot starp mājas dzīvokļu īpašumiem. Dzīvojamās mājās, kuras īpašnieki nav pārņēmuši savā valdījumā un noteikuši īpašu kārtību, kā sadalāms šis maksājums, ir spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 1013 „Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”.

Minēto noteikumu19. punktā ir šāda norma: „Ja veidojas starpība starp mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, ieskaitot arī avārijās un remontā nopludināto ūdens daudzumu (turpmāk – ūdens patēriņa starpība), tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins. Dzīvokļa īpašnieks ūdens patēriņa starpību sedz atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam.”

Ja ūdens patēriņa starpības pārrēķins tiek attiecināts proporcionāli uz atsevišķo īpašumu (dzīvokļu) skaitu mājā, iznāk, ka Jums ir jāmaksā, kaut arī ūdeni neesat patērējusi. Tas, piemēram, var būt zudis kopīpašuma daļā kādas avārijas vai nekvalitatīvu ūdensvada cauruļu dēļ. Diemžēl patēriņa starpību mēdz radīt arī negodprātīgi dzīvokļu īpašnieki, izmantojot dažādus veidus, lai uzskaitītais atsevišķā īpašumā patērētā ūdens daudzums būtu mazāks nekā patiesībā.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš informē, ka mājās, kuras dzīvokļu īpašnieki pārņēmuši savā valdījumā un patstāvīgi lēmuši par dažādu norēķinu kārtību, ūdens patēriņa starpības maksājumu apmēru mēdz noteikt pēc dažādiem kritērijiem. Piemēram, proporcionāli dzīvokļa platībai, iedzīvotāju skaitam un arī – individuāli patērētajam ūdens daudzumam. Ja Jūsu mājā izmantotu šo pēdējo kritēriju, tad pārrēķins par ūdens patēriņa starpību uz Jums patiešām neattiektos.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas