E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18538
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Izmeklētājs lemj, vai informācija par meklējamo personu jāpublisko

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2019
Olegs

Kāpēc Valsts policijas meklējamo personu saraksts nav publiski pieejams?

A
atbild:
23. janvārī, 2020
Valsts policija
Līna Kaļķe, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste
Linda Ņikona
LV portāls

Izmeklētājs ir tas, kurš pieņem lēmumu, vai informāciju par meklējamo personu ir nepieciešams publiskot. Valsts policija vērš uzmanību, ka šādas informācijas publiskošana ir tikai viena no meklēšanas metodēm. Kā piemēru var minēt kratīšanu. Kriminālprocesa likuma (KPL) 179. pants paredz, ka “kratīšana ir izmeklēšanas darbība, kuras saturs ir telpas, apvidus teritorijas, transportlīdzekļa un atsevišķas personas piespiedu pārmeklēšana nolūkā atrast un izņemt meklējamo objektu, ja ir pietiekams pamats uzskatīt, ka meklējamais objekts atrodas kratīšanas vietā”.

Proti, arī kratīšanu izdara nolūkā atrast kriminālprocesā nozīmīgus priekšmetus, dokumentus, līķus, kā arī meklējamās personas. Turklāt neatliekamos gadījumos, kad novilcināšanas dēļ meklējamie priekšmeti vai dokumenti var tikt iznīcināti, noslēpti vai sabojāti vai arī meklējamā persona var aizbēgt, kratīšanu var izdarīt ar procesa virzītāja lēmumu. Proti, ja lēmumu pieņem izmeklētājs, tad kratīšanu izdara ar prokurora piekrišanu.

Kā jau iepriekš LV portālam skaidrojusi Valsts policija (VP), ja persona tiek izsludināta meklēšanā, tā tiek meklēta atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai, arī atbilstoši konkrētajai meklēšanas taktikai un metodikai. VP atturas no uzdotā jautājuma detalizētākas komentēšanas, lai neatklātu policijas metodiku šādos gadījumos.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas