E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18259
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
2
2

Sods par skaidras naudas iztrūkumu vai pārpalikumu kasē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2019
Dana

Labvakar! Strādāju tirdzniecībā un vēlos noskaidrot šādu jautājumu: ja kasē ir iztrūkums vai pārpalikums skaidrā naudā un notiek VID pārbaude, kādu naudas sodu šādos gadījumos piespriež? Paldies!

A
atbild:
18. oktobrī, 2019
Valsts ieņēmumu dienests
Sabiedrisko attiecību daļa

Ja Jūsu jautājums ir par elektronisko kases aparāta kasi, tad norādām, ka saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 11. februāra noteikumu Nr. 96 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība” 24.3. apakšpunktu elektroniskā kases aparāta lietotājam ir jānodrošina kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas naudas kastē un papildu naudas kastē (ja tāda ir) esošās naudas kopsummas atbilstība pārskatā norādītajai skaidrās naudas summai X pārskata izdrukas brīdī.

Par minētā nosacījuma neievērošanu ir paredzēta administratīvā atbildība Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (turpmāk LAPK) 156.1. panta otrajā daļā vai ceturtajā daļā, ja pārkāpums izdarīts vietā, kur tirgo ar akcīzes nodokli apliekamās preces.

LAPK 156.1. panta otrajā daļā administratīvais sods ir noteikts fiziskajām un juridiskajām personām no simt četrdesmit līdz septiņsimt eiro, savukārt LAPK 156.1. panta ceturtajā daļā administratīvais sods ir noteikts juridiskajām personām – no četrsimt trīsdesmit līdz četrtūkstoš trīssimt eiro, konfiscējot ar akcīzes nodokli apliekamās preces, kas atrodas tirdzniecības (realizācijas) vietās un ar tām iekšējā saistībā esošajās telpās, vai bez konfiskācijas.

Savukārt, ja ar jautājumā minēto ir domāta uzņēmuma kase, tad nav ievēroti Ministru kabineta 2003. gada 21. oktobra noteikumi Nr. 584 “Kases operāciju uzskaites noteikumi”, par kuru neievērošanu administratīvā atbildība ir paredzēta LAPK 155.2. panta pirmajā daļā, uzliekot naudas sodu no simt četrdesmit līdz divsimt desmit eiro.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas