E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18203
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Pašvaldība var noteikt NĪN atlaides atsevišķām iedzīvotāju grupām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. oktobrī, 2019
Armīns

Labdien! Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 138 personām ar invaliditāti ir paredzēti nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi. Vēl ir pašvaldības saistošie noteikumi par nodokļu atvieglojumiem konkrētajā novadā, šajā gadījumā – Ozolnieku novadā. Saskaņā ar MK noteikumiem atvieglojumu ir iespēja saņemt visām personām ar invaliditāti. Kāpēc pašvaldība var noteikt atvieglojumu tikai 1. un 2. grupas invalīdiem? Pēc MK noteikumiem atvieglojumus ir iespējams saņemt visām personām ar invaliditāti – kāpēc pašvaldība var noteikt nepiešķirt atvieglojumu, ja personai ienākumi pārsniedz minimālo noteikto darba algu? Kāds darba algai sakars ar Ministru kabineta noteikumiem (jo tie paredz, ka atvieglojumam ir jābūt)? Paldies!

A
atbild:
11. oktobrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūsu minētie noteikumi Nr. 138 ir par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumiem personām ar invaliditāti, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem. Iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā no ienākumiem (algas, pensijas u. c.).

Savukārt nekustamā īpašuma nodokli maksā par nekustamo īpašumu. Likums “Par nekustamā īpašuma nodokli” nosaka nodokļa likmi zemei un mājoklim.

Nekustamā īpašuma nodokli administrē pašvaldība, un šī nodokļa nauda nonāk pašvaldības budžetā. Nekustamā īpašuma nodokļa likumā ir noteikts, kam pienākas nodokļa atlaide (daudzbērnu ģimenēm, politiski represētajām personām). Šī nodokļa likumā nav ierakstīts, ka atvieglojumi ir cilvēkiem ar invaliditāti.

Likumā gan ir pateikts, ka pašvaldības var izdot saistošus noteikumus, kuros paredzēti atvieglojumi atsevišķām (tas ir – citām) nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām. Atvieglojumus atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām pašvaldības var noteikt 90%, 70%, 50% vai 25% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas. Tās ir pašvaldības tiesības, bet ne pienākums. Turklāt ir arī konkretizēts, ka pašvaldība piešķir nodokļa atvieglojumu nodokļa maksātājiem, kuriem tā ir piešķīrusi trūcīgas vai maznodrošinātas personas vai ģimenes statusu, – trūcīgām personām 90% apmērā no aprēķinātās nodokļa summas un maznodrošinātām personām – līdz 90% no aprēķinātās nodokļa summas par to periodu, kurā nodokļa maksātājs atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusam.

Tātad likums “Par nekustamā īpašuma nodokli” nenosaka pienākumu piešķirt atlaidi visām personām ar invaliditāti. Pašvaldība var noteikt atlaides cilvēkiem ar smagāku invaliditātes grupu un ņemt vērā arī cilvēka vai ģimenes ienākumus, kas nozīmē – apzināties, ka ir iedzīvotāji, kuru rocība ir par mazu, lai spētu samaksāt nekustamā īpašuma nodokli.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas