E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18201
Lasīšanai: 4 minūtes
1
3
1
3

Parādu ārpustiesas piedziņa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. oktobrī, 2019
Kaspars

Sveiki! Lieta tāda, ka esmu parādā kompānijai par laikus nenomaksātu parādu, kuru tagad piedzen parādu piedziņas kompānija. Viņi man atsūtīja vēstuli, ka pamatsumma ir 120 eiro, soda procenti – 18 eiro un parāda piedziņas izdevumi – 17 eiro. Kad sāku rēķināt, vai summa ir pareiza, sanāca, ka pamatparāda summa ir 110 eiro, nevis 120 eiro, ko uzrāda piedziņas kompānija. Rakstīju e-pastu un prasīju, kāpēc ir par desmit eiro vairāk. Viņi man atbildēja, ka tie ir papildu izdevumi par piedziņu. Tad prasīju, kāpēc mani maldina un šos izdevumus raksta pie pamatsummas, plus vēl prasa 17 eiro piedziņas izdevumus. Viņi ignorēja manus jautājumus un teica, lai tikai vienojos par atmaksu. Šobrīd no manis prasa 27 eiro, lai gan likumā ir noteikti 17 eiro. Piedziņas kompānija man nevēlas atbildēt, kāpēc prasa 27 eiro. Es nespēju vienoties par parāda atmaksu, toties soda procenti man tiek aprēķināti par katru kavēto dienu. Cik likumīgi ir tā rīkoties?

A
atbild:
10. oktobrī, 2019

Parādu ārpustiesas piedziņas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums, kura 7. pantā noteikts:

  • kreditora prasījuma rašanās tiesiskais pamats – kreditora un parādnieka noslēgtā darījuma veids, darījuma noslēgšanas datums un darījuma priekšmets;
  • parāda apmērs, tai skaitā pamatparāda apmērs, procenti par naudas summas vai citu atvietojamu lietu lietošanas atvēlējumu, pielīgtie vai likumiskie procenti un līgumsoda apmērs.

Savukārt parāda atgūšanas izdevumu apmērs noteikts Ministru kabineta 2013. gada 29. janvāra noteikumos Nr. 61 “Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi”, kuru 2. pantā noteikts, ka:

2.1. par rakstiska paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam, kurā sniegta informācija par parāda esību un aicinājums labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības, un par nepieciešamajām darbībām parādnieka faktiskās kontaktinformācijas noskaidrošanai, ja parādnieks nav sasniedzams, – kopā tiek prasīti ne vairāk kā septiņi eiro;

2.2. par citām parāda atgūšanai papildus veiktajām darbībām – kopā tiek prasīti ne vairāk kā 10 eiro parāda atgūšanas procesā, līdz parādnieks izpildījis maksājuma saistības pret parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju vai kreditoru.

Tādējādi parāda atgūšanas izdevumu kopums, kā jau Jūs to norādījāt savā jautājumā, kopumā nedrīkst pārsniegt 17 eiro.

Ņemot vērā, ka parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzējs nespēj vai nevēlas paskaidrot parāda pamatsummas rašanās apstākļus un pamatotību, iesakām Jums nosūtīt (ierakstītā pasta sūtījumā) attiecīgajam pakalpojumu sniedzējam informāciju, ka neatzīstat pamatparāda summu, līdz ar to pieprasāt iesniegt pierādījumus par apstākļiem, kā radies 120 eiro liels parāds.

Saskaņā ar likuma 4. panta 2. daļu paskaidrojam, ka Jums ir tiesības iesniegt sūdzību par parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzēja darbībām uzraudzības iestādē – Patērētāju tiesību aizsardzības centrā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas