E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18072
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājuma nauda nav fiksēta – tā tiek aprēķināta individuāli

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2019
Armands

Labdien! Man ir summētais darba laiks. Strādāju pilnu slodzi (diennaktis, stundas likme 2,8 eiro). Vidēji ir 7/8 maiņas mēnesī. Vēlētos noskaidrot, kā tiek aprēķināta atvaļinājuma nauda, kā arī to, vai ir iespējama fiksēta atvaļinājuma nauda, jo katru reizi par vienas nedēļas atvaļinājumu tiek ieskaitīti 100 eiro (un atbilstoši 200 eiro par divām nedēļām), neskatoties uz to, cik maiņu ir nostrādāts iepriekš.

A
atbild:
24. septembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atbilstoši Darba likuma 73. un 75. pantam par laiku, kad darbinieks atrodas ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā vai papildatvaļinājumā, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam vidējo izpeļņu. 

Vidējā izpeļņa tiek aprēķināta par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.

Šajā aprēķinā tiek ņemtas vērā dienas, kad darbinieks faktiski ir strādājis. Aprēķinā neietilpst izejamās dienas, slimības dienas, atvaļinājuma dienas, kā arī netiek ņemti vērā citi izmaksātie pabalsti, ja tādi ir piešķirti. Darba devējs atvaļinājumā apmaksā tikai tās dienas, kad būtu bijis jāstrādā. Atvaļinājuma naudai, tāpat kā darba samaksai, piemēro nodokļu atvilkumus.

Tātad likums paredz, ka atvaļinājuma naudu katram darbiniekam aprēķina individuāli. Fiksētas atvaļinājuma naudas izmaksas princips nav noteikts tiesību aktos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 3 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas