E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18003
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Bērnu rotaļu un dienas centra atvēršana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2019
Madara

Labdien! Esmu pašnodarbināta persona, kura vēlas atvērt izklaižu un bērnu dienas centru. No rītiem vecāki ar mazajiem varēs apmeklēt rotaļu istabu ar lielo bumbu baseinu, kurā bērnus pieskatīs paši vecāki. Dienas centrs darbosies no plkst. 13.00 līdz 17.00, tajā uzņemsim 1.–3. klases skolēnus. Kopīgi pildīsim mājas darbus, radoši darbosimies un saturīgi pavadīsim laiku. Esmu pirmsskolas izglītības skolotāja, un man palīdzēs brīvprātīgais – sākumskolas skolotāja. Vakarā, kā arī brīvdienās šajās telpās tiks rīkotas ballītes. Vai man šāds centrs ir jāreģistrē Bērnu uzraudzības reģistrā un jāsaņem kāda atļauja no pašvaldības? Vai es kā pirmsskolas skolotāja varu vadīt šādu centru, un vai tajā var darboties brīvprātīgais?

A
atbild:
01. novembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Iecerētā centra apraksts vedina domāt, ka tajā tiks apvienoti vairāki darbības virzieni – rotaļu istaba, pasākumu organizēšana, iespējams, arī interešu izglītības programma  vai bērnu uzraudzības pakalpojums. Katrai no šīm darbības jomām ir specifiskas prasības, kas jāievēro.

Iepazīstoties ar jautājumu, Izglītības kvalitātes valsts dienests LV portālam norādīja, ka dienas centrā plānotās aktivitātes no plkst.13.-17.00 ir raksturīgas t.s. pagarinātajām dienas grupām, kurās izglītības iestādes nodrošina iespēju izglītojamajiem saņemt pedagoģisku palīdzību un organizēti pavadīt brīvo laiku ārpus obligātajām mācību stundām. Ja šāds centrs tiek organizēts ārpus izglītības iestādes, tad to varētu piedāvāt un īstenot kā interešu izglītības programmu.

Lai nodrošinātu bērniem interešu izglītības nodarbības, ir nepieciešama licence interešu izglītības programmas īstenošanai. Licenci interešu izglītības programmas īstenošanai konkrētā adresē izsniedz pašvaldība, turklāt telpām jāatbilst sanitārajām prasībām licencējamam darbības veidam.

Piemēram, Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 73 “Par interešu un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanu” 5.3. un 5.4. punktā noteikts, ka licences saņemšanai jāiesniedz kopija (uzrādot oriģinālu) dokumentam, kas apliecina nodrošinājumu ar vietu un telpām licencējamās programmas īstenošanai, un Veselības inspekcijas atzinuma (veidlapa 208/u) kopija par vietas un telpu atbilstību noteiktām sanitārajām prasībām licencējamajam darbības veidam (uzrādot oriģinālu) un citi dokumenti. Piemēram, licencējamās programmas aprakstu un programmas apguvi apliecinošs dokumentu, izziņu no Soda reģistra u.c.

Gadījumā, ja dienas centrā bez vecāku klātbūtnes līdz 4 stundām dienā uzturēsies arī bērni, kas jaunāki par 7 gadiem, tad visdrīzāk paralēli tiks sniegts arī bērnu uzraudzības pakalpojums. Ja konkrētajā adresē persona sniegs arī bērnu uzraudzības pakalpojumu, ir jānodrošina telpu atbilstība Ministru kabineta noteikumos Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” īslaicīgam bērnu uzraudzības pakalpojumam paredzētajām prasībām. Šai nolūkā ir jāreģistrējas Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā, iesniedzot Izglītības kvalitātes valsts dienestā iesniegumu un apliecinājumu par prasmi sniegt pirmo palīdzību (sīkāka informācija dienesta mājaslapas sadaļā Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrācija).

E-konsultācijā par līdzīgu tēmu - Noteikumi interešu izglītības centram un bērnu uzraudzības pakalpojumam atšķiras - Izglītības kvalitātes valsts dienests norādīja, ka gadījumā, ja persona vēlas sniegt gan īslaicīgu bērnu uzraudzības pakalpojumu, gan īstenot interešu izglītību, tad gan telpām, gan pašai personai jāatbilst abu jomu normatīvajā regulējumā noteiktajām prasībām, arī higiēnas prasībām.

Lai saņemtu konkrētāku atbildi, lūdzam vērsties atbildīgajās institūcijās – savā pašvaldībā (interešu izglītības programmu licencēšana), Veselības inspekcijā (higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un interešu izglītības programmu īstenotājiem) un Izglītības kvalitātes valsts dienestā (bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšana), sniedzot precīzāku informāciju.

Kas attiecas uz rotaļu centru un pasākumu organizēšanu, papildus būtu jāvērtē, kāds šobrīd ir konkrēto telpu izmantošanas veids, jo normatīvais regulējums paredz, ka telpas drīkst izmantot tikai atbilstoši to paredzētajai funkcijai. Izklaides/rotaļu centra telpu izmantošanas veidam būtu jāatbilst, piemēram, sporta vai pašizklaides pasākumu telpu funkcijai. Vienkāršākais veids, kā to noskaidrot, ir ar kadastrālās uzmērīšanas lietu pieteikties uz konsultāciju pie pašvaldības būvvaldes arhitekta, kurš izstāstīs, vai šībrīža funkcija ir atbilstoša un kāda procedūra ir jāveic, lai telpu funkciju nomainītu, ja tā nav atbilstoša.

Tāpat jāņem vērā, ka, organizējot rotaļu centru, ir jāgādā, ka bērniem pieejamās atrakcijas atbilst noteiktiem drošības standartiem, par ko plašāk varētu konsultēt Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Plašāks izklāsts pieejams e-konsultācijā par prasībām rotaļu centra izveidei.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas