E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17993
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Īpašumtiesību ierobežošana ar sarkanajām līnijām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2019
Veronika

Labdien! Man pieder neapbūvēts zemesgabals Rīgā. Zemes apgrūtinājuma plānā ir ielu sarkanās līnijas. Vēlos noskaidrot, kam ir jānodrošina sarkanajās līnijās esošās zemes daļas kopšana (zāles pļaušana, lapu grābšana utt.).

A
atbild:
11. septembrī, 2019

Saskaņā ar Aizsargjoslu likuma 1. panta 1. daļas 13. punktu sarkanā līnija ir līnija, kas norobežo ielas vai piebrauktuves (arī inženierkomunikāciju koridoru) izbūvei nepieciešamo teritoriju, kurā nekustamā īpašuma lietošanas tiesības aprobežotas saskaņā ar normatīvajiem aktiem, no apbūvējamās vai citādā veidā izmantojamās teritorijas un ko pilsētās un ciemos nosaka vietējā pašvaldība normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Tas nozīmē, ka nekustamā īpašuma īpašniekam teritorijā, ko ierobežo sarkanās līnijas, ir ierobežotas tiesības īpašuma izmantošanā.

Saskaņā ar attiecīgās pašvaldības saistošo noteikumu prasībām īpašniekam ir pienākums uzturēt savu īpašumu kārtībā un to kopt (pļaut zāli, novākt kritušās lapas, notīrīt sniegu u. c.)

Aprobežojumi pamatā ir saistīti ar būvniecības liegumu sarkano līniju zonās. Saskaņā ar Būvniecības likuma 3. pantu, Aizsargjoslu likuma 13. panta 2. daļas 1. punktu un Aizsargjoslu likuma 1. panta 13. punktu to kopsakarā redzams, ka zemesgabalam var noteikt aprobežojumu – sarkanās līnijas, kuras norobežo to zemesgabala daļu, kas nepieciešama ielai un gar to izvietojamo inženierkomunikāciju būvniecībai. Aprobežojuma saturs nosaka zemesgabala īpašniekam pienākumu atturēties no šīs teritorijas apbūves tā iemesla dēļ, ka teritorija paredzēta konkrētu objektu būvniecībai sabiedrības interesēs.

Līdz ar to teritorijas sakopšana, arī sarkano līniju robežās, ir īpašnieka pienākums un atbildība.

Plašāk par sarkano līniju ierobežojumiem Jūs varat lasīt LV portāla rakstā “Sarkanās līnijas, kas ierobežo īpašuma izmantošanu”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas