E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17956
Lasīšanai: 4 minūtes

Personas datu apstrāde mazumtirdzniecības veikalos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2019
Uldis

Labdien! Vēlos atvērt ģimenes uzņēmumu: pārtikas un dažādu citu preču veikalu. Ir radies jautājums par to, kādu informāciju nepieciešams norādīt patērētājiem pie veikala un veikalā. Esmu lasījis, ka ir daudz jaunu likumu par personas datu apstrādi, tādēļ domāju, vai ir kādi nosacījumi, kā ir jāizvieto informācija par personas datu apstrādi, par maksājumiem ar kredītkarti, kā arī vecuma ierobežojumiem, iegādājoties tabaku, alkoholu u. c. preces. Vai to regulē kādi Ministru kabineta noteikumi vai likumi? Paldies!

A
atbild:
11. septembrī, 2019

Fizisko personu datu apstrādes noteikumus Latvijā reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679, Fizisko personu datu apstrādes likums un citas speciālās tiesību normas, kuras nosaka arī personas datu apstrādes priekšnosacījumus. Jautājumos par pārtikas preču tirdzniecības priekšnosacījumiem, kuri neskar personas datu apstrādes jomu, Jums jākonsultējas Pārtikas un veterinārajā dienestā.  

Attiecībā uz tirdzniecības punkta (veikala) ierīkošanu un apmeklētāju (pircēju) personas datu apstrādi paskaidrojam, ka darbību kopums (paziņošana par personas datu apstrādi, piekrišanas iegūšana u. c.) ir atkarīga no tā, kādiem mērķiem (nolūkiem) Jūs vēlaties šos datus apstrādāt.

Piemēram, ja Jūs plānojat ierīkot veikalā videonovērošanas kameras drošības un savu leģitīmo tiesību aizsardzības nolūkā, pie ieejas veikalā (pirms ieejas videonovērošanas zonā) datu subjektiem ir sniedzama regulas 13. pantā paredzētā informācija. Šāda apstrāde ir pamatojama ar regulas 6. panta 1. punkta f) apakšpunktu (pārziņa leģitīmo interešu aizsardzībai).

Maksājot ar norēķinu kartēm, maksātāju personas dati (maksātāja identitāte un norēķinu dati) tiek apstrādāti saskaņā ar normatīvo aktu prasībām.

Pircēju vecuma pārbaude tiek īstenota saistībā ar normatīvo aktu prasību izpildi, un pircējam ir pienākums nodrošināt savas identitātes un vecuma pārbaudi. Minētā prasība noteikta Alkohola aprites likuma 6. panta 21 daļā: personām vecumā no 18 līdz 25 gadiem, iegādājoties alkoholiskos dzērienus, ir pienākums uzrādīt personu apliecinošu dokumentu mazumtirgotājam visos gadījumos neatkarīgi no tā, vai mazumtirgotājs to ir pieprasījis. Tabakas produktu realizācijas prasības ir līdzīgas. Tās noteiktas Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma 8. panta 3. daļā: tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un uzpildes tvertnes aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, un šīs personas nedrīkst tos iegādāties. Lai pārliecinātos par personas vecumu, mazumtirgotāja pienākums ir pieprasīt personai uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Tādējādi, ja personas datu apstrāde ir saistīta ar normatīvo aktu prasību izpildi, tad šāda apstrāde pamatota ar regulas 6. panta 1. punkta c) apakšpunktu. Fizisko personu datu apstrāde ir samērā sarežģīts jautājumu kopums, ko nav iespējams aptvert vienas e-konsultācijas ietavaros, līdz ar to aicinām Jūs pirms kādas konkrētas fizisko personu datu apstrādes uzsākšanas konsultēties minētajos jautājumos pie sertificētiem fizisko personu datu aizsardzības speciālistiem. Speciālistu saraksts pieejams Datu valsts inspekcijas mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas