E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17921
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai nepilngadīga jauniete var izveidot uzņēmumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. septembrī, 2019
Elizabete

Labdien! Vai es, būdama nepilngadīga jauniete, varu izveidot savu uzņēmumu? Kādi ir plusi un mīnusi, ja uzņēmumu veido mani vecāki? Kādi nodokļi jāmaksā pašnodarbinātai personai?

A
atbild:
11. septembrī, 2019
Inese Helmane
LV portāls
Uzņēmumu reģistrs
Silga Celma, Juridiskās nodaļas vadītājas vietniece

Saskaņā ar Komerclikuma 140. panta pirmo daļu kapitālsabiedrības dibinātājs ir fiziskā vai juridiskā persona vai arī personālsabiedrība, kura veikusi sabiedrības dibināšanas darbības vai kuras vārdā dibināšanas darbības veiktas. Ne Komerclikumā, ne Civillikumā nav noteikti vecuma ierobežojumi tam, lai persona būtu par kapitālsabiedrības dibinātāju. Tomēr jāņem vērā Civilprocesa likuma 72. panta pirmā daļa, kurā noteikts, ka spēja realizēt civilprocesuālās tiesības un izpildīt pienākumus (civilprocesuālā rīcībspēja) ir pilngadīgām rīcībspējīgām fiziskajām un juridiskajām personām. Proti, nepilngadīgo visos tiesiskajos darījumos pārstāv cita pilngadīga persona atbilstoši Civillikuma normām. Saskaņā ar minēto, tikai sasniedzot pilngadību, persona pati var rīkoties savā vārdā. Saskaņā ar Civillikuma 177. panta pirmo un otro daļu līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Tātad līdz pilngadības sasniegšanai personas vārdā rīkojas tās likumiskie pārstāvji, attiecīgi, dibinot SIA, arī paraksta SIA dibināšanas dokumentus.

Fizisko personu – saimnieciskās darbības veicēju – uzskata par pašnodarbinātu personu likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē. Ja ienākumi mēnesī sasniedz 430 eiro, obligātās iemaksas veic no brīvi izvēlēta obligāto iemaksu objekta, kurš nedrīkst būt mazāks par 430 eiro mēnesī. Papildus veic iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% apmērā no brīvi izraudzītā obligāto iemaksu objekta un faktisko ienākumu starpības.

Ja ienākumi mēnesī ir mazāki par 430 eiro, obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% apmērā veic no faktiskajiem ienākumiem. Ja ienākumi no gada sākuma ir mazāki par 50 eiro, obligātās iemaksas neveic.

Saimnieciskās darbības veicējs iedzīvotāju ienākuma nodokli samaksā reizi gadā pēc tam, kad nākamajā gadā pēc taksācijas gada no 1. marta līdz 1. jūnijam iesniegta gada ienākumu deklarācija un aprēķināts nodoklis.

Vairāk informācijas par saimnieciskās darbības veicējiem var atrast Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas