E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17892
Lasīšanai: 2 minūtes
28
28

Kādu sodu var uzlikt, ja vada transportlīdzekli bez piestiprinātas pazīšanas zīmes

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2019
Andris

Labdien! Kādu sodu piemēro, ja, vadot auto ar “baltajām tiesībām”, ir aizmirsies uzlikt logā burtiņu “M”? Paldies!

A
atbild:
04. septembrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) 199. punktu mehāniskajiem transportlīdzekļiem, kurus lieto mācību braukšanai, jābūt pazīšanas zīmei atbilstoši šo noteikumu 235., 236. un 237. punktā minētajām prasībām.

Proti, CSN 235. punkts nosaka: mehāniskajiem transportlīdzekļiem (arī to piekabēm), kurus lieto mācību braukšanai, jābūt piestiprinātai pazīšanas zīmei – baltam vienādmalu trijstūrim (malas garums no 200 līdz 300 mm – atkarībā no transportlīdzekļa veida) ar sarkanu apmali (apmales platums – 1/10 no malas garuma), uz kura ir melns “M” burts (CSN 3. pielikuma 4. punkts).

Savukārt šo noteikumu 237. punktā paredzēts, ka automobiļiem un traktortehnikai, ko izmanto individuālai mācību braukšanai, šo noteikumu 235. punktā minēto pazīšanas zīmi atļauts piestiprināt pie priekšējā un aizmugures stikla. Motocikliem priekšā un aizmugurē jābūt piestiprinātai pazīšanas zīmei, kas izgatavota no gaismu atstarojoša materiāla.

Atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.26 panta trešajai daļai par braukšanu ar transportlīdzekli, kuram nav uzstādīta noteiktā pazīšanas zīme (zīmes) vai uzstādīta neatļauta pazīšanas zīme, paredzēts brīdinājums vai naudas sods transportlīdzekļa vadītājam 15 eiro apmērā. Saskaņā ar minētā panta pirmo daļu izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 7 eiro apmērā var arī par braukšanu ar transportlīdzekli, kuram ir netīras pazīšanas zīmes.

Labs saturs
28
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas