E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17861
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa maksājumi atkarīgi no līguma

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2019
hrosvi

Labdien! Mani interesē jautājums par vienreizējās atlīdzības izmaksu (līdz 100 eiro). Piemēram, uz pasākumu atnāk aktieris, lai nolasītu literāru darbu. Ja pareizi saprotu, teksta aktieriska nolasīšana nav autordarbs un par to honorārs (autoralīdzība) nepienākas. Vai šādā situācijā aktierim var izmaksāt vienreizēju atalgojumu vai atlīdzību? Ja var, kādi nodokļi jāmaksā un vai jāslēdz kāds līgums? Runa ir par situāciju, kad aktieris nav organizācijas pārstāvis/darbinieks (jo tad droši vien šāda organizācija izrakstītu rēķinu par pakalpojumu).

A
atbild:
04. septembrī, 2019

Latvijas nodokļu normatīvie akti nereglamentē darījumu pušu civiltiesiskās attiecības, tas ir – līguma veids ir abu darījuma partneru ziņā.

Nodokļu maksājumi būs atkarīgi no noslēgtā līguma veida, piemēram, ja ir uzņēmuma līgums, tad ir viens regulējums (tad svarīgi zināt, vai fiziskā persona ir reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja), savukārt, ja ir autoratlīdzības līgums, tad ir cits regulējums.

Par uzņēmuma līgumu. Ja fiziskā persona, kura noslēgusi uzņēmuma līgumu ar komercsabiedrību, nav reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja, pakalpojuma saņēmēja komercsabiedrība no izmaksātās atlīdzības ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā no algota darba ienākuma. Ja fiziskā persona reģistrējas kā saimnieciskās darbības veicēja pirms uzņēmuma līguma noslēgšanas, tā pati maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā pašnodarbināta persona.

Par to, vai ar aktieri var slēgt autoratlīdzības līgumu, skaidrojumu sniedz Kultūras ministrijas Autortiesību nodaļas vadītāja Linda Zommere:

“Jā, ar aktieri var slēgt autoratlīdzības līgumu, jo atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 3. panta trešās daļas 12. punkta a) apakšpunktam un 10. panta pirmās daļas 4. punktam, kā arī Ministru kabineta 2010. gada 21. septembra noteikumu Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 8., 9. un 57. punktam autoratlīdzība (honorārs) ir samaksa par darba radīšanu vai izpildīšanu, kā arī par tiesībām izmantot darbu vai izpildījumu. Aktieris atbilstoši Autortiesību likuma 1. panta 10. punktam ir izpildītājs, kas veic izpildījumu. Līdz ar to ar aktieri par darba izpildījumu var slēgt autoratlīdzības līgumu.  

Lai sniegtu metodiskus norādījumus par grozījumiem, kas stājās spēkā 2018. gada 1. janvārī, nodokļu piemērošanai ienākumiem no darbiem, kas aizsargājami ar autortiesībām, VID ir izstrādājis metodisku materiālu, kas pieejams VID mājaslapā.

Tāpat VID mājaslapā pieejams arī skaidrojums par autoratlīdzību un gadījumiem, kad autoratlīdzības saņēmējam jāreģistrējas kā pašnodarbinātai personai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas