E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25911
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Kultūra
15
15

Datorprogrammas funkciju vai funkciju pogu nosaukumu kopēšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. martā, 2022
Karīna

Labdien! Neliels informācijas tehnoloģiju studentu pulks (Latvijā) atrodas dziļā neizpratnē saistībā par LV portālā sniegto atbildi “Datorprogrammas aizsargājamās daļas” saistībā ar patstāvīgi sastādāmajiem konspektiem datorprogrammām un lūdz ievest izsmeļošu skaidrību. Precizēsim jautājumu. Mums materiāla apgūšanai vai privātai lietošanai ir iegādātas vairākas datorprogrammas (licences) ar vairākām funkciju pogām un ar to funkciju nosaukumiem, kuru esamību vai pielietošanas secību ērtākai apgūšanai un turpmākai lietošanai mēs pierakstām konspektos gan mācību programmas (iestādes) ietvaros, gan privāti (licences iegādātas privātajai lietošanai) patstāvīgai un atbilstošai datorprogrammu lietošanai privātajām vajadzībām. Sniegsim dažus pierakstu piemērus tieši no privāti sastādītajiem konspektiem datorprogrammām, kur vārds iekavās ir pogas vai datorprogrammas funkcijas nosaukums: “File” => “Save As”; “View” => “Toolbars” => “Text Object”; “Insert” => “Media” => “Scan” => “Request”; “Raycast” => “Raycast All”; “Add” => “Add relative force 2d”; “Label” => “Text” => “GUILayout Text Label”; “Iešana” => “Iet pa labi” => “Iet līdz galam” un citu līdzīgu pogu un to funkciju nosaukumu pielietošanas vai atrašanas secības pierakstīšana konspektā. Vai, veicot jautājumā minētos (un līdzīgos) funkciju un funkciju pogu nosaukumu secīgus pierakstus privātos konspektos datorprogrammām un nesaņemot uz to papildu atļauju no autora, mēs (studenti un individuālie lietotāji) nepārkāpjam autora tiesības saskaņā ar Autortiesību likumu Latvijā? Kā privāti sastādītus konspektus datorprogrammām ar minētajiem šajā jautājumā funkciju un funkciju pogu nosaukumu pierakstu piemēriem definē (!) un kādā kārtībā atļauj konspekta izveidi un privāto lietošanu bez autora piekrišanas un bez atlīdzības (!) Autortiesību likums? Jautājums nopietns, jo skar katru datorprogrammu lietotāju, kurš sastāda sev palīgkonspektus, – gan izglītības iestādes studentu, gan individuālo lietotāju. Paldies.

A
atbild:
30. aprīlī, 2022
Kultūras ministrija
Ilona Pētersone, Autortiesību nodaļas vadītāja

Savu viedokli šajā jautājumā pauž Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Autortiesību nodaļas vadītāja Ilona Pētersone un sniedz šādu atbildi:

Autortiesību likuma 4. pantā ir noteikts, ka datorprogramma tiek aizsargāta ar autortiesībām kā literārs darbs, taču likumā nav iekļauta termina “datorprogramma” definīcija. Juridiskajā literatūrā skaidrots, ka ar datorprogrammu saprot instrukciju kopumu, kuru mērķis ir nodrošināt, lai dators izpildītu noteiktas funkcijas vai uzdevumus (European Copyright Law. A Commentary. Walter, M. M. (Ed.), Lewinski, S. (Ed.). New York: Oxford University Press, 2010. – p. 99 – 100). Tādējādi ar autortiesībām tiek aizsargāts, piemēram, datorprogrammas pirmkods un objektkods.

Konkrētajā gadījumā tiek jautāts par datorprogrammas funkciju vai funkciju pogu nosaukumu kopēšanu (pierakstīšanu konspektā), kas pieejami datorprogrammas grafiskajā lietotāja saskarnē (angļu valodā: graphical user interface). Grafiskā lietotāja saskarne nodrošina lietotāja sadarbību ar datoru (konkrēto programmu), izmantojot grafiskus attēlus un simbolus.

Eiropas Savienības tiesa (EST) savā spriedumā lietā C-393/09 Bezpečnostní softwarová asociace – Svaz softwarové ochrany v Ministerstvo kultury atzina, ka Eiropas Savienības Datorprogrammu direktīvā 91/250 paredzētā autortiesību aizsardzība uz datorprogrammas grafisko lietotāja saskarni nav attiecināma, jo minētās saskarnes izmantošanas rezultātā nenotiek pašas datorprogrammas (piemēram, tās pirmkoda vai objektkoda) kopēšana.

Vienlaikus EST atzina, ka grafiskā lietotāja saskarne var tikt aizsargāta ar autortiesībām (kā cita veida autora darbs, ne datorprogramma), ja tās radīšanā ieguldīta autora jaunrade. Atbilstoši EST tiesu praksei jaunrade konstatējama, ja autoram darba radīšanas procesā ir bijusi iespēja izdarīt brīvu izvēli un izpaust savu personību.

Konkrētajā gadījumā tiek kopēti tikai datorprogrammas funkciju vai funkciju pogu nosaukumi, t. i., atsevišķi vārdi vai vārdkopas, kuru radīšanā jaunrade nav konstatējama. Līdz ar to tie nav aizsargāti ar autortiesībām un šāda kopēšana nav autortiesību pārkāpums.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas