E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4048
Lasīšanai: 2 minūtes

Autoratlīdzība jāmaksā gan valsts iestādēm, gan privātiem uzņēmumiem

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. martā, 2014
Rita

Labdien! Gribēju pajautāt, vai uzņēmumā (SIA) darbinieki (kabinetā atrodas 5 darbinieki) var klausīties radio, nemaksājot nekādu maksu par klausīšanos? Klienti arī tiek pieņemti. Esmu dzirdējusi, ka valsts/ pašvaldības iestādē skan radio (tur arī sēž kādi 4 cilvēki). Vai viņiem arī ir jāmaksā vai nē? Paldies!

A
atbild:
28. martā, 2014
Laura Studente
LV portālam
Kultūras ministrija
Rihards Gulbis, Autortiesību nodaļas vadītājs

Raidorganizācijas ir samaksājušas autoram par to, lai varētu tā mūziku pārraidīt mājsaimniecībām vai privātai lietošanai. Tomēr tad, kad šo mūziku atskaņo publiskā vietā, ārpus ģimenes, tas saprotams kā publiskais izpildījums, un tam nepieciešama licence.

Šīs sakarības noteiktas ar Autortiesību likumu. Tā 1.panta 15.punktā noteikts, ka publisks izpildījums ir darba vai cita ar šo likumu aizsargāta objekta priekšnesums, atskaņojums vai kā citādi tieši vai ar jebkuras tehniskas ierīces palīdzību vai procesa starpniecību veikts izmantojums, kas paredzēts vairākiem ar izmantojuma veicēju vai savstarpēji personīgi nesaistītiem sabiedrības locekļiem. Īpaši nozīmīgs ir arī tas faktors, vai uzņēmums/iestāde pieņem klientus. Kultūras ministrijas Autortiesību nodaļas vadītājs Rihards Gulbis apstiprina, ka vienotas prasības ir gan valsts iestādēm, gan privātajiem komersantiem.

Vairāk par šo jautājumu iespējams izlasīt arī LV portāla komentārā „Ir vai nav jāmaksā par mūzikas atskaņošanu publiskā vietā?”.

Papildu informāciju var noskaidrot arī, sazinoties ar biedrību „Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība”. Tālr. 67605023, mob. tālr. 20398873, e-pasts: laipa@laipa.org.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas