E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17852
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Vai var valstij pārdot zemi, kura nav ierakstīta zemesgrāmatā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2019
Ilona

Vai ir iespēja valstij pārdot zemi, kura nav ierakstīta zemesgrāmatā, jo īpašnieks gaida rindu zemes iemērīšanai par valsts līdzekļiem. Paldies!

A
atbild:
02. septembrī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

No jautājuma būtības pieņemu, ka esat likuma “Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos” 7. panta pirmās daļas vai likuma “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” 9. panta otrās daļas subjekts, kam kadastrālo uzmērīšanu par valsts budžeta līdzekļiem organizē Valsts zemes dienests. Tātad pēc zemes reformas Jums ir atjaunotas īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu. No jautājuma izriet, ka vēlaties pārdot piešķirto īpašumu.

Civillikuma 994. pants paredz, ka par nekustama īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās. No minētā panta, lietu un saistību tiesību konteksta izriet, ka Jūs sev piešķirto nekustamo īpašumu varat pārdot, kad esat ierakstīts kā nekustamā īpašuma īpašnieks zemesgrāmatā. Pēc tam varat vērsties attiecīgajā pašvaldībā ar lūgumu, vai pašvaldība vēlas iegādāties Jūsu īpašumu. Pašvaldība izvērtēs, vai tai šāds īpašums ir nepieciešams. Kā arī Jums ir tiesības atsavināt īpašumu jebkurai citai fiziskai vai juridiskai personai (pēc īpašuma tiesību reģistrēšanas zemesgrāmatā).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas