E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17819
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Ja nav iestājies noilgums, jānoskaidro, pie kā atrodas izpildu lieta

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2019
Sergejs

Labdien! Iepriekš biju uzdevis šādu jautājumu: “Ja cilvēks 2008. gadā bija sodīts (administratīvais pārkāpums – braukšana bez autovadītāja apliecības), vai šis sods “iesaldējas”? Un, ja, piemēram, 2019. gadā šis cilvēks gribēs likt eksāmenu, lai saņemtu autovadītāja apliecību, viņam pirms tam būs jānomaksā sods, lai iegūtu autovadītāja braukšanas atļauju?” Saņēmu šādu atbildi: “Ja sodītā persona uzlikto sodu nepārsūdz un arī soda naudu nesamaksā, procesuālā kārtība paredz, ka pēc gada institūcija, kas lēmumu ir pieņēmusi, izsūta brīdinājumu ar lūgumu 30 dienu laikā nokārtot savas saistības. Pēc tam lietu parāda piedziņai nodod zvērinātam tiesu izpildītājam. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 300. pants nosaka, ka lēmuma par naudas soda uzlikšanu izpildi var veikt piecu gadu laikā no dienas, kad attiecīgais lēmums iesniegts piespiedu izpildei. Tiesu izpildītājs par izpildu lietvedības izbeigšanu informē gan parādnieku, gan piedzinēju (izpildu dokumenta izdevēju). Savukārt institūcija, kas piemērojusi sodu, saņemot šo informāciju no tiesu izpildītāja, to uzreiz reģistrē savā datubāzē. Tuvāko dienu laikā tā kļūst zināma arī Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD). Tas nozīmē, ka Jūsu sodam par administratīvo pārkāpumu ir iestājies noilgums, jo ir pagājuši vairāk nekā pieci gadi, un Jums ir tiesības iestāties autoskolā un kārtot gan teorētisko, gan braukšanas eksāmenu CSDD.” Iestājos autoskolā, bet, kad aizbraucu uz CSDD, man pateica, ka es nevaru saņemt mācību braukšanas atļauju, jo man ir nenomaksāta soda nauda no 2008. gada. Kā man rīkoties?

A
atbild:
19. septembrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 299.1 pants paredz, ka par administratīvo pārkāpumu ceļu satiksmē uzliktais naudas sods jāsamaksā ne vēlāk kā 30 dienu laikā no soda uzlikšanas dienas.

Par administratīvo pārkāpumu ceļu satiksmē pārkāpējam, kas nav apmaksājis naudas sodu 30 dienu laikā, līdz piespiedu piedziņai vēl gadu piemēro liegumu izsniegt transportlīdzekļa vadītāja apliecību, veikt tehnisko apskati, reģistrācijas darbības valsts reģistrā, kā arī izbraukt no Latvijas.

Savukārt pēc gada stājas spēkā transportlīdzekļa vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums. Lēmumu pieņēmusī institūcija personai izsūta brīdinājumu, pēc kura saņemšanas naudas sods ir jāsamaksā 30 dienu laikā, pretējā gadījumā lietu nodod zvērinātam tiesu izpildītājam.

Proti, LAPK 300. panta normas nosaka – ja parādnieks nav samaksājis naudas sodu šā kodeksa 299. pantā un 299.panta trešajā daļā noteiktajā termiņā, piedziņu veic tiesu izpildītājs Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Savukārt lēmuma par naudas soda uzlikšanu izpildi var veikt piecu gadu laikā no dienas, kad attiecīgais lēmums iesniegts piespiedu izpildei (nolēmums nosūtīts zvērinātam tiesu izpildītājam). Ja lēmuma izpildi aptur saskaņā ar Civilprocesa likuma noteikumiem par izpildu lietvedības apturēšanu, noilguma laiks tiek apturēts līdz izpildu lietvedības atjaunošanai.

Ja lēmuma izpildi neaptur, zvērināts tiesu izpildītājs naudas soda piedziņas izpildi var veikt piecu gadu laikā. Pēc pieciem gadiem iestājas naudas soda piedziņas noilgums.

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sodus neuzliek un neanulē, CSDD uztur reģistru, kurā pēc aprakstītās situācijas joprojām rādās, ka nav samaksāts izdarītā administratīvā pārkāpuma sods.

Šādā gadījumā Jums jānoskaidro, pie kura zvērināta tiesu izpildītāja atrodas izpildu lieta un kāpēc tajā nav iestājies noilgums.

Šādu informāciju bez maksas var saņemt, reģistrējoties elektronisko izsoļu vietnē sadaļā “Manas izpildu lietas”. Jānorāda, ka informācija par izpildu lietām, kas reģistrētas pēc 2014. gada 1. janvāra,  var būt nepilnīga. Savukārt pēc tam tiesu izpildītāju kontaktinformāciju var atrast Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas