E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17740
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Algas apmērs neierobežo invalīda tiesības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2019
Valentīna

Labdien! Vai tā ir tiesa, ka 2. grupas invalīdam, kura alga ir lielāka par 1000 eiro, tiek noņemts invalidātes pabalsts un priekšrocības (atvieglojumi)?

A
atbild:
16. augustā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Strādājošiem cilvēkiem ar invaliditāti netiek ierobežotas tiesības uz atvieglojumiem, tie nav atkarīgi no ienākumiem. Un, ja ir piešķirta invaliditātes pensija vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts invaliditātes gadījumā, tad to arī maksā piešķirtajā apmērā neatkarīgi no tā, kāda ir alga.

Taču strādājošam invaliditātes pensijas saņēmējam (tāpat kā vecuma pensijas saņēmējam) algu apliek ar nodokļiem no pirmā eiro, proti, algai nav vispārējā neapliekamā minimuma.

Savukārt, ja strādājošais saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu invaliditātes gadījumā, tad algai tiek piemērots neapliekamais minimums.

Ja algas nodokļa grāmatiņa ir iesniegta darbavietā un tajā norādīts, ka Jums ir 2. grupas invaliditāte, šo informāciju redz darba devējs un grāmatvedība algai piemēro nodokļa papildu atvieglojumu par invaliditāti – 154 eiro mēnesī (1848 eiro gadā).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas