E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17688
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Kā notiek prasības celšana tiesā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2019
Anna

Es kā privātpersona izīrēju telpas uzņēmumam SIA, kurš nav apmaksājis īres maksu 2 mēnešu apmērā, kā arī komunālos pakalpojumus par 3 mēnešiem. Pieeju telpām šim kantorim esmu liegusi, taču vēlos atgūt naudu, jo summa ir liela (kopā vairāk par 2500 eiro). Ko man darīt, lai uzsāktu tiesas darbus? Kādi dokumenti jāsagatavo un kur jāiesniedz?

A
atbild:
07. augustā, 2019

Sākotnējā atbilde uz Jūsu uzdoto jautājumu meklējama īres līgumā. T. i., ja puses, slēdzot līgumu, ir paredzējušas drošības naudu (noteiktu mēnešu īres maksas apmērā), tad parādu iespējams segt no šī depozīta maksājuma (saskaņā ar līguma nosacījumiem).

Līgumā būtu jābūt paskaidrotai arī kārtībai, kādā minētais līgums izbeidzams pirms termiņa, un tā uzteikuma kārtība (paziņošana un sekas).

Attiecīgi nedzīvojamo telpu īres attiecībām ir piemērojamas Civillikuma normas (likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 1. pants). Tādējādi sākumā Jums būtu rakstveidā jāpaziņo attiecīgajai SIA par to, ka ir izveidojies īres un komunālo maksājumu parāds, kā arī jāpiedāvā to pirmstiesas ceļā labprātīgi atmaksāt. Šāds aicinājums (brīdinājums) nosūtāms uz SIA juridisko adresi tā, lai Jūs tiesā varētu pierādīt, ka esat brīdinājusi īrnieku par prasības celšanu tiesā un piedāvājusi labprātīgi atmaksāt parādu (piemēram, ierakstītā pasta sūtījuma veidā).

Ja noteiktajā termiņā Jūsu prasība netiek izpildīta, Jums ir jāsastāda prasības pieteikums un jāiesniedz tas tiesā pēc atbildētāja juridiskās adreses piekritības (Civilprocesa likuma 26. panta 2. daļas izpratnē) vai kārtībā (piekritībā), kas noteikta saskaņā ar noslēgto līgumu. Ja strīdu risināšana ir pakļauta vispārīgās jurisdikcijas tiesai, tiesas piekritību iespējams noskaidrot portālā www.tiesas.lv (https://tiesas.lv/tiesas/meklet).

Par mantiskas prasības celšanu tiesā ir maksājama valsts nodeva (Civilprocesa likuma 34. pants) un ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi. Precīzāk veikt maksājamo summu aprēķinu Jums palīdzēs nodevu kalkulators. Norēķinu konti, kuros ieskaitāmi maksājumi, atrodami šeit.

Prasības pieteikuma sastādīšanai iesakām Jums vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta.

Ceļot prasību, Jums ir tiesības prasīt no atbildētāja arī līgumā paredzētos kavēto maksājumu procentus un līgumsodu (ja tādi ir pielīgti), likumiskos procentus, kā arī ar ierosināto tiesvedību saistītos izdevumus (valsts nodevas, advokāta pārstāvības honorārus, pasta izdevumus, samaksu par juridiskām konsultācijām un prasības pieteikuma sagatavošanu u. c.).

Prasības pieteikumam Jums būs jāpievieno (un tiesā jāuzrāda to oriģināli) visi dokumenti, kas pamato celto prasību (piemēram, īres līgums, neapmaksātie rēķini, bankas konta izraksts (kas apliecinātu, ka maksājumi nav saņemti), brīdinājums un pasta apliecinājums par tā nosūtīšanu u. c. pierādījumi, kas ir būtiski lietā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas